Избрани Новини

ДПС иска декларация на НС за "покушението" над Доган

Хората на Сокола искат депутатите да заклеймят "ритуалното, показно политическо покушение"

Парламентарната група на ДПС изпрати до всички парламентарни групи и до независимите депутати проект на Декларация на Народното събрание "по повод опита за покушение срещу лидера на Движението за права и свободи Ахмед Доган".

Проектът вероятно ще бъде гласуван на редовното пленарно заседание в сряда, 30 януари.

Ето пълният текст на проектодекларацията:

На 19 януари в Зала № 3 на Националния дворец на културата по време на провеждане на Осмата редовна Национална конференция на Движението за права и свободи, пред очите на 1400 делегати и гости и пред стотици хиляди български граждани, които наблюдаваха този форум по телевизионния и интернет ефир, се направи опит за ритуално, показно политическо покушение срещу дългогодишния лидер на Движението за права и свободи господин Ахмед Доган.

"Ние, народните представители от Четиридесет и първото Народно събрание

- като изразяваме нашето дълбоко възмущение от безпрецедентния цинизъм на този опит за покушение срещу лидера на една от основните политически партии от демократичния преход в Република България;

- като изразяваме същевременно нашето огромно облекчение от това, че този опит се провали;

- като констатираме с тревога безспорните и недопустими пропуски в осигуряването на охраната и сигурността на висшия форум на една парламентарно представена партия;

- като споделяме огромното безпокойство на цялото българско общество от евентуалните негативни последици, които могат да настъпят след този акт и заплахите за гражданския мир в страната;

- като осмисляме този показен акт като посегателство не само срещу един политически лидер, а срещу демокрацията като висша ценност;

- като определяме езика на омразата като основен фактор, създаващ предпоставки за възникването на подобен род деяния;

- като изразяваме дълбокото си убеждение, че ценността на всеки човешки живот стои по-високо от политическите пристрастия

ДЕКЛАРИРАМЕ

1. Категорично осъждаме опита за покушение срещу дългогодишния лидер на Движението за права и свободи и народен представител господин Ахмед Доган, извършен на 19 януари 2013 г.

2. Призоваваме всички политически сили, обществени организации, както и всички български граждани да се разграничат от този безпрецедентен акт на политическо посегателство.

3. Остро порицаваме всякакви опити за героизиране на автора на покушението или омаловажаване на смисъла и тежестта на извършеното от него престъпление.

4. Настояваме компетентните органи да поемат своята отговорност и осъществят пълно и ефективно разследване на случая и да разкрият цялата обективна истина относно причините и подбудите за извършването на този престъпен акт.

5. Апелираме към всички политически сили в страната да не допускат дори косвено поощряване на агресията срещу политическото различие.

6. Призоваваме цялото българско общество към толерантно и отговорно поведение с цел съхраняване на гражданския мир като най-голямото достижение на българската демокрация", се заявява в декларацията.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов