Избрани Новини

Все по-малко роми в Бургас празнуват Банго Васил

Мисия Бургас

14-01-2013, 10:49

Автор:

Светлина Еленова

Всичко от Автора

Традициите се променят, но децата стават по-грамотни, твърди Димитър Доков

Бургаските роми днес няма да празнуват Банго Васил или циганската Нова година с големи тържества, както предходни години, съобщи областният лидер на ромската партия ДРОМ - Димитър Доков.

"Разбира се празникът ще бъде отбелязан, хората се се подготвили с питка, ще има и песни и танци, но ще бъде по-скормно от други години", уточни Доков.

Причината за това е нежеланието на част от хората да се включат във всеобщи семейни веселия, както и липсата на средства.

Все по-често обаче ромите от бургаския квартал "Комлука" започват да се събират на Коледа и на 31 декември, а за ромския празник остава твърде малко време след новата година.

"Повечето семейства в Бургас ще се съберат и ще кажат общата молитва за благодарности благоденствие. Тези, които имат повече възможности, ще заколят и петел, както се прави на този ден", обясни още Доков.

Празникът Василица по традиция се тачи от ромите като начало на Новата година и се отбелязва на 14 януари.
Празнуването на Василица е свързано с няколко ромски легенди. В някои от тях Банго Василий е застъпник и защитник на ромите.
Той възстановява моста, разрушен от дявола, по който преминават ромите. В други легенди Банго Василий е куц овчар, който спасява давещо се ромско дете или пък приютява бягащ от неприятелите си циганин. Според друга легенда Свети Василий спасил циганския род от удавяне в бушуващото море.
Дълбоките води щели да погълнат ромите, но беловласият светия им изпратил ято гъски. Ромите се покачили на тях и стигнали невредими до отсрещния бряг. Оттогава те почитат своя спасител на 14 януари и в негова чест наричат празника Василица.
Банго Василий е семеен празник и задължително се посреща с птиче месо - гъска или петел. При всички ромски групи вечерята на 13 срещу 14 януари играе изключително важна роля и е изпълнена с богата символика. На трапезата има сърми, баница с късмети, питка, вино, ракия.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов