Избрани Новини

Пак изпочупиха възпоменателната плоча на Мара Бунева

Тя бе поставена на кея на Вардар само преди ден

За пореден път бе счупена възпоменателната плоча, поставена на кея на Вардар, в памет на 85-годишнината от смъртта на Мара Бунева, предаде електронното издание МКД.МК.

Както е известно плочата бе поставена вчера, в присъствието на българи от двете страни на границата, както и на лидера на ВМРО - БНД Красимир Каракачанов. Тя бе сложена на мястото на изкъртената мраморна плоча, която няколко пъти беше възстановявана и винаги след това – разбивана.

Този път бе решено плочата да бъде от пластмаса, но отново часове след поставянето й тя бе изкъртена.

Медиите в Скопие отбелязват вчерашното събитие на кея на Вардар, където бе почетена паметта на Мара Бунева.

"Каракачанов пристрастен към Мара", е заглавието на македонския вестник "Вечер", цитирано от "Фокус". В материала се чете още: "Проявата, макар и с леки провокации, премина без инциденти, но и без някакво голямо помпене. Разбира се, ако се остави настрана говорът на Красимир Каракачнов, пълен с националистическа омраза. И сценографията беше позната - заедно с партийните знамена се вееше и македонското".

"Счупената мраморна плоча на Бунева е заменена с пластмасова", пише електронното издание "Либертас", което публикува и видео.

Като цяло всички медии в западната ни съседка използват един и същи цитат, с който припомнят събитията: Според тях Бунева е противоречива личност за македонската история. Официалното становище на държавната наука е, че Бунева е извършила атентат срещу Прелич в полза на великобългарската идея на Ванче Михайлов, а не - в полза на македонското освободително движение.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов