Избрани Новини

Четиримата със засуканата имотна измама ужилили руснак с 40 апартамента на Буджака

Крими

20-12-2012, 06:05

Снимка:

"24 часа"

Автор:

Burgasutre

Всичко от Автора

Още по Темата:

Трима на топло за имотни измами по засукана схема

Апартамент в центъра на Бургас и 4 дка земя в Слънчев бряг също част от плячката

С две луксозни ваканционни селища в месността Буджака в Созопол, апартамент в центъра на Бургас и 4 дка земя в Слънчев бряг са се сдобили чрез измама 47-годишният столичен адвокат Бисер Борисов и съучастниците му Асен Петров на 43 г. и 29-годишният Христо Цветанов, също от София, разкриха отлично информирани, пише в. "24 часа"
Тримата бяха арестувани преди няколко дни при съвместна акция на Икономическа полиция в София и Бургас. На 14 декември обаче магистрати от районния съд ги освободиха под парична гаранция.

Ваканционните селища на Буджака били собственост на руски гражданин и разполагали с над 40 апартамента с изглед към морето, казаха разследващи. Парцелът в Слънчев бряг също бил на руски предприемач, а тристайният апартамент на ул. "Васил Левски" в Бургас  - на английски гражданин. В момента жилището е запечатано, установи репортерска проверка.

"Отдавна тук не е идвал никой, знам, че се водят някакви дела", каза мъж от същата кооперация.

Точно придобиването на апартамента в центъра на Бургас се оказва фатално за софийската група, която е действала брилятно повече от година, познавайки добре законовите разпоредби и процедурите по сключване на имотни сделки в съда, коментират запознати със случая.

Когато един от задържаните се опитва да смени бравата на тристайния апартамент на ул. "В.Левски", съседка от същия етаж, която била помолена от собственика на имота да го наглежда, се усъмнила, че нещо не е наред и сигнализира в полицията.

Така започва разплитането на дейността на групата от служители на Икономическа полиция в Бургас.

От там твърдят, че са стигнали до три конкретни случая, за които има образувани отделни досъдебни производства.

Задържаните се снабдявали със списък на непререгистрираните дружества в съответния съдебан район и откривали тези, които са собственост на чужди граждани, както и на партидата, на която се води недвижим имот. След това съставяли фалшиви документи - предварителен договор за покупко-продажба, но без нотариална заверка, сключен между физическо лице - съучастник в измамата, който играел ролята на купувач и чуждия гражданин, чиято собственост е набелязаният имот. Подписът на продавача /чуждия гражданин/ в предварителния договор или се имитирал или се сканирал от оригинални документи, обясняват запознати със схемата.

В предварителния договор изрично се записвало, че цялата договорена сума е изплатена в брой, в момента на подписването и самият договор служел като разписка.
 Следващата стъпка била фиктивният купувач на имота да подаде искова молба до съответния съд, с която се иска предварителният договор дабъде обявен за окончателен. Пред магистратите той предоставял заверено копие на предварителния договор и от този момент оригиналът не се появявал никъде повече.

Разглеждайки исковата молба, съответният съд излизал с определение да бъде пререгистрирано дружеството, а фиктивният купувач веднага подавал молба до Търговския регистър с искане да бъде вписан като ликвидатор, тъй като на практика се явявал кредитор на фирмата.

След като за дружеството се обявявала процедура за ликвидация, съдът излизал с решение, според които предварителният договор ставал окончателен и така фиктивният купувач е признат за законен собственик на недвижимя имот. Следващата крачка била отразяване на решението в Службата по вписвания, а след това - смяна на ключалките и обявяване на имота за продажба.

Бандата е използвала още един начин за придобиване на имоти на чужденци, разкриват работили по случая. За ликвидатор на непререгистрираното дружество се назначавал направо адвокат, който представлявал собственика с фалшиво пълномощно.
 Във всички случаи обаче до реалния собственик - чуждият гражданин, не пристигали никакви уведомления и той нямал никаква представа, че спрямо фирмата му се водят дела, а някои придобива имотите му в България.

Веднага след арестите на тримата столичани от полицията съобщиха, че при претърсване на пет обекта и банков трезор са иззети неистински документи, подправени печати на нотариус, пари, компютърна конфигурация и телефони.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов