Избрани Новини
Зимни съвети: По-малко секс, повече сън
Тибетски лекари: Говорете по-малко и се усмихвайте искрено
Основният принцип на тибетците през зимата е „по-малко горчива храна, повече кисела“. В западната медицина може да се намерят съответствия на това правило. Появата на афти в устата, сухота в гърлото и носа, суха кожа, кашлица, запек – всичко това е заради „сухостта в целия организъм“. От гледна точка на западната медицина, причините за тези състояния са нарушения в обмяната на течностите в организма и недостатъчност на храносмилателни сокове в жлъчката и стомаха.
Зимата е период на студ, замиране, затихване на всички процеси. Имаме склонност към преумора, кръвообращението се забавя, съществува висок риск от простудни заболявания и болести на сърдечносъдовата и нервната системи. За сметка на това дейността на бъбреците се активизира. Енергетически бъбреците „хранят“ наследствената енергия, свързана с жизнеността на организма, пикочо-половата система, съпротивляемостта си към патогенните фактори, особено по отношение на студа, осигуряват обмена на вода в организма, контролират състоянието на косата, пише az-jenata.com.
Препоръки:
Избягвайте студа, влагата, преумората, преохлаждането, излишното сексуално натоварване (отслабва бъбреците)
Препоръчва се сутрин да се изпълнява Слънчевия поздрав и особено за възрастните хора, но и за всички възрасти – за стимулиране на кръвообращението да се прави разтриване на тялото със сусамово масло, с памучна ръкавица.
Повече сън, отколкото през лятото – да се ляга не по-късно от 22-23 ч.
Полезни са сауните и горещите вани.
Медитация.
Общи правила за храната през зимата:
Храната трябва да е термично обработена, а суровите ястия да са сведени до минимум.
Засищаща, плътна храна.
Изключване на всякакви студени напитки като сладолед и сокове с мента.
Китайските лекари отделят голямо значение на вкуса на храната и препоръчват да се ядат всичките пет вкуса – кисел, горчив, сладък, лютив и солен – на едно хранене или поне в течение на един ден.
За профилактика на простудните заболявания:
Увеличаване на количеството на продукти с противовъзпалително действие – зеле, лимон, моркови, морски зърнастец, орехи, магданоз, тиква, чесън.
Пресни сокове от моркови, ябълка, цвекло, тиква, цитруси
Кълнове от пшеница, овес, грах и др.
Подправки – хрян, горчица, лук, чесън, джинджифил, кориандър, мускатово орехче
Адаптогени – женшен и китайски лимонник.
Общи съвети:
Говорете по-малко.
Усмихвайте се искрено и пълнете сърцето си с любов – най-добрата профилактика срещу всички болести.
По-рядко се безпокойте, повече действайте.
Развивайте силата на ума.
Управлявайте половото си влечение, не му позволявайте то да управлява вас.
Дръжте главата, шията и краката топли.
Мъдрост в храненето.
Бъдете умерени във всичко.
Радостта увеличава количеството на жизнената ви енергия – Ци.
Топ Новини