Избрани Новини

Вдъхновяват пловдивската бохема с младо вино

Пловдив Лайф

14-11-2012, 17:00

Снимка:

Plovdivutre.bg

Автор:

Николай Христов

Всичко от Автора

Богата културна програма и мезета на тазгодишния божоле фестивал

Литературни четения, изложби, музика и танци ще съпътстват тазгодишното издание на фестивала „Дефиле на младото вино”. Събитието ще превземе 7 емблематични къщи в Стария град между 23 и 25 ноември. Това съобщи зам.-кмета Стефан Стоянов. Той посочи, че тази година ще участват 24 винарски изби, което е с над 40 на сто повече от миналата година. Този традиционен вече за Пловдив фестивал вече добива национално значение. Това личи и от факта, че президентът Росен Плевнелиев ще дойде лично, за да отвори първата бъчва.

Преди самия фестивал ще има „подгряваща” Седмица на младото вино. В понеделник 19-ти ноември ще се състои литературно четене в галерия Тракарт под надслов „Светът в чаша вино”. На следващия ден ще се открие изложба на карикатури в Етнографския музей. В сряда отново в център Тракарт ще бъде прожектиран филм за божествените покровители на виното – Загрей и Сабазий. В четвъртък в галерия „Червеното пони” пък ще бъде открита изложбата „Изкуството с младо вино”. За официалното откриване на фестивала в петък пък е предвидено тържествено шествие. Водена от рицари и от състава на ансамбъл Тракия, колоната ще потегли от сградата на Общината и след като премине по централната улица ще се изкачи до Лапидариума в Стария град. Там ще в 14:20 бъде отворена и първата бъчва. За събота пък с подкрепата на УХТ е предвиден цикъл от научни лекции за виното.

На 24-ти ще бъдат връчени и призовете Златен и Сребърен Граал. Кой да ги получи ще решават самите гости на фестивала. Със закупуването на билети всеки ще получава и анкетна карта, в които да посочи своите фаворити. Тази година ще има два вида пропуски – от 3 и 5 лв. С първите посетителите ще получават талони за 12 дегустации, а срещу по скъпите към предвидените 8 талона ще получават и специална чаша, която има гравирано с лазер лого на фестивала, което вече е запазена марка. Пропуските ще се продават на касата пред Общината, в Туристическия център до Пощата, в галерия Тракарт, както и във всички магазини и популярни локации в Стария град. За да се ориентират посетителите са подготвени и специални листовки, които указват местонахождението и името на къщите от фестивала, съобщи на свой ред Любозар Фратев.

Организаторите посочиха, че освен винарските изби тази година за първи път в „Дефилето на младото вино” ще участват и производители на местни и млечни продукти, както и занаятчии – бъчвари и майстори на керамиката. Затова те се надяват посетителите да надминат досегашния рекорд от 15 000 души.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов