Избрани Новини

Над 50 майки пред общината: Няма да спрем с протестите!

Архив Бургас

22-10-2012, 13:04

Автор:

Светлина Еленова

Всичко от Автора

Майките скочиха и срещу наредба на община Бургас за ползване на ясли само от родители платили данъците си

Близо 50 майки от Бургас излязоха днес на протест пред сградата на община Бургас заради стойността на майчинството, детските надбавки и липсата на достатъчно облекчения за родителите на деца под 8 години.

 "Вали, трещи има грип - няма значение. Таксите за месечните ясли и градини се плащат, дори когато детето ми не е ходило повече от един месец, аз пак трябва да плащам на детската градина", сподели 27-годишната Ивелина Радева.

Родителката се похвали, че преди време е осъдила НОИ, след разпоредбата за връщането на надвишените майчинства, сега тя е готова да повтори без страх същата процедура. 

"Не може да има наредба, която да разделя родителите! Решението до яслите да имат достъп само деца, на родители платили местните си данъци и такси е безумна. Факт е, че има много хора без доходи, които няма как да почнат работа, ако детето им е с тях, а ако не започнат да работят как ще платят данъците и таксите - има нещо много объркано в цялата система", каза 36-годишната Наталия Иванова. Тя е майка на две деца, едното от тях е 5 годинки.

Майките днес настояваха обезщетението за отглеждането на дете до две години да се обвърже с минималната заплата, а получаването на детски надбавки да е за всяко дете, каза Александра Методиева, която бе сред участниците в демонстрацията. Майките искат промени в условията за приемане на малки деца в ясли и градини, както и откриването на нови детски заведения.

Родителите очакват адекватна реакция от страна на управляващите и изразиха готовност да разговарят със социалния министър и представители на властта за законови промени. "Ще бъдем тук колкото е нужно, не днес, ако трябва всеки ден", отсече Ивелина Радева. 



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов