Избрани Новини

С 25 млн. лв. държавата ще подпомага птицевъди и свиневъди

Архив София

06-10-2012, 18:53

Снимка:

БГНЕС

Автор:

СофияУтре

Всичко от Автора

В следващия период амбициите на земеделското министерство са да подпомогне и стопаните от планинките и полупланинските райони

Между 20 и 25 милиона лева държавна помощ ще получат секторите "птицевъдство" и "свиневъдство".

Това обяви в Сливен заместник-министърът на земеделието и храните Цветан Димитров. Той откри Десетото национално изложение по животновъдство-Сливен 2012, предаде bTV.

Димитров каза, че е научил неофициално от Европейската комисия, че е одобрена държавната помощ за двата сектора, които до този момент никога не са получавали подкрепа. Плащанията ще започнат от 1 ноември. Тези параметри ще се запазят и в бюджета за следващата година.

Общият ресурс, заделен от фонд "Земеделие" за подпомагане в периода октомври-януари, е в рамките на 139 млн. лв. Тези плащания ще бъдат извършени на няколко транша, като първият започва до петнайсет дни.

Отделно за млечния сектор има отделен пакет в размер на 40 млн. лева, което означава, че 1/3 от фермерите, който отглеждат млечни животни ще получат около 200 лв. допълнително, допълни зам.-министърът.

Зам.-министър Димитров информира, че финансовият ресурс, който се предоставя за последните 2 години е нараснал от 103 млн. на 230 млн.

В следващия период амбициите на земеделското министерство са да подпомогне и стопаните от планинките и полупланинските райони.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов