Избрани Новини

Имам: Която не носи забрадка, да гори в ада

Архив Бургас

19-09-2012, 08:50

Снимка:

24 часа

Автор:

БургасУтре

Всичко от Автора

За да подкрепят подсъдимите, с автобуси пред съдебната палата в Пазарджик пристигнаха над 300 мюсюлмани

При изключителни мерки за сигурност вчера в Пазарджик започна делото срещу 13 обвиняеми, предимно мюсюлмански духовници, за участие в нерегистрираната у нас саудитска фондация "Ал- Уакъф ал ислями", съобщава "24 часа".

Саид Мутлу, имам от Сърница, е обвинен като ръководител на организацията у нас, за проповядване на радикален ислям - салафизъм, религиозна и расова омраза в джамиите в Сърница и Пазарджик, както и в кафене в Сърница.

Срещу районния мюфтия на Пазарджик Абдуллах Салих са повдигнати обвинения за проповядване на антидемократични ценности, религиозна и расова омраза, членуване в нерегистрирана организация. Срещу осъждания вече за проповядване на радикален ислям имам от Пазарджик Ахмед Ахмед са повдигнати същите обвинения.

Останалите 10 подсъдими - Неджми Дъбов от Рудозем, Хайри Шерифов от Смолян, Байрам Ушев от Мадан, Ахмед Абдурахманов от Сатовча, Исмет Джалев от Благоевград, Мохамед Камбер от гоцеделчевското село Лъжница, учителят Юсуф Горелски от белишкото село Горно Краище, съпругата му Найме - също учителка, основателят на Съюза на мюсюлманите в България Али Хайредин и Али Ибрахим, ходжа от якорудското село Аврамово, са обвинени в членуване в незаконната фондация.

За да подкрепят подсъдимите, с автобуси пред съдебната палата в Пазарджик пристигнаха над 300 мюсюлмани от районите на Смолян, Благоевград, Гоце Делчев, Сърница, Доспат, Велинград, Пазарджик.

Всички искаха да влязат в залата, която побира около 50 човека. Между съдебната охрана, полицията и желаещите да присъстват на процеса възникна напрежение, но до екцесии не се стигна. Малко след началото на делото пред съдебната палата дойде и главният мюфтия Мустафа Хаджи.

Според обвинителния акт на прокурор Недялка Попова, който обхваща повече от 180 страници в осем раздела, саудитската фондация " Ал Уакъф ал ислями" започва своята дейност у нас в началото на 90-те години на миналия век. Нейни ръководители тогава са чужденци, впоследствие екстрадирани от страната. Тогава от централата в Саудитска Арабия решават да поверят ръководството на български граждани, за да не се създават подозрения и преследване.

Решено е това да бъдат предимно имами, завършили висши ислямски училища в Саудитска Арабия. През 2002 г. в Софийския градски съд е регистрирана фондация "Ал Уакъф" със седалище в София. Две години по-късно след протест на прокуратурата тя е заличена. Въпреки това през май 2005 г. в Мека е учреден българският клон на организацията.

В срещата участват бъдещият ръководител Саид Мутлу, Али Ибрахим Ходжа и др. При учредяването на структурата е съставен и протокол, намерен при претърсване в дома на Саид Мутлу в Сърница през 2010 г.

Цялото финансиране на българската организация е от Саудитска Арабия. Според обвинението от 2008 до 2010 г. са изразходвани над 400 000 евро. Според намерен отчет само за 2008 г. са похарчени над 200 000 евро за създаване на структури и е започнало разплащането за лектори, наемане на квартири и офиси и т.н.

Любопитно е, че парите не са били превеждани по банков път, а се носели на ръка в брой. За пренасянето им от Саудитска Арабия са използвани поклонници, студенти, арабски представители. У нас ги е получавал Мутлу. Самият той като ръководител е вземал месечно по 600 евро като заплата и 100 евро за разходи.

За получаваните суми не са били издавани каквито и да било финансови документи или разписки. Надолу по веригата заплатите са намалявали - обикновен организатор е получавал по 200 евро.

Обвинението сочи, че у нас фондацията е имала строг вътрешен ред. Организационният й комитет се събирал всеки месец. Провеждали са семинари основно в Истанбул, но според показания такива срещи е имало и в Скопие, Македония.

На започналия в Пазарджик процес ще бъдат призовани над 30 свидетели. Сред тях ще има и защитени, които ще дават показания зад параван.

В хода на досъдебното производство те са свидетелствали, че при проповедите си Саид Мутлу е говорил за изолиране на немюсюлманите, защото не са чисти хора. Да не се сключва брак и да не се търгува с тях. Свидетел дори твърди, че имамът на Сърница призовавал в Пазарджик да не се ходи на избори, защото властта се дава от Аллах.

За районния мюфтия на Пазарджик Абдуллах Салих се твърди, че като религиозен ръководител в Пазарджишка област е подменил всички стари имами, проповядващи традиционния ислям. Задачата на новите била да проповядват салафизма като форма на радикалния ислям. Според обвинението неговата задача е била да бъде своеобразен чадър за прикриване дейността на организацията.

Пазарджишкият имам Ахмед Ахмед, който има условна присъда от 2005 г. за проповядване на радикален ислям, продължил незаконната си дейност чрез саудитската фондация. На проповеди в Пазарджик и Пловдив той разпространявал, че победата на исляма ще стане с джихад, като главната цел била свалянето на светската държава. Немюсюлманите трябвало да бъдат избити, защото били неверници.

Според свидетелски показания Ахмед Ахмед в проповедите си в ромските квартали на Пазарджик и Пловдив открито заявявал:

“Поклон пред тези, които режат глави”

Той винаги се движи с няколко свои сподвижници, негова охрана. Скрити свидетели отделно твърдят, че в проповедите се обръщало специално внимание на жените: "Която не носи забрадка, да гори вечно в ада."

Вчера след прочитането на обвинителния акт обвиняемите заявиха, че разбират в какво са обвинени, но и не се признават за виновни. Според адвокат Хари Хараламбиев, който защитава тримата основни подсъдими и семейство Горелски, те ще дадат обяснения едва след изслушването на всички свидетели и експерти (виж карето).

Пред "24 часа" обвиненият като ръководител на организацията Саид Мутлу, видимо спокоен, заяви, че няма нищо вярно от изнесеното в обвинителния акт. Според Али Ходжа пък, бивш висш служител на Главното мюфтийство, сегашното дело е продължение на т. нар. възродителен процес. Той твърди, че мюсюлманите никога не са имали права и днес продължават отново да си ги търсят.

В същото време главният мюфтия Мустафа Хаджи заяви, че всички имами у нас, каквито са и 10 от подсъдимите, са под контрола на висшето ръководство и няма данни да са нарушили закона. Той изрази надежда, че процесът ще бъде справедлив. Стотиците мюсюлмани, дошли да подкрепят обвиняемите, не криеха негативното си отношение към делото срещу духовните им водачи. Повечето от тях не пожелаха да кажат имената си и да бъдат снимани, но заявиха, че това е процес не срещу духовниците, а срещу исляма. Затова пристигнали, за да защитят религията си. Повдигнатите обвинения били по членове, по които не бил съден никой у нас след демократичните промени.

Адвокат Хараламбиев: Експертите ще решат делото

- Адвокат Хараламбиев, как ще коментирате обвиненията за проповядване на радикален ислям срещу вашите подзащитни?

- Салафизмът проповядва човеколюбие. Обвиняемите са били под контрола на Главното мюфтийство и оттам не са открили никакви нарушения в работата им. Мога да кажа, че те са невинни до доказване на противното.

- Прогнозите ви за изхода на процеса?

- Трудно ми е да прогнозирам. Притеснява ме общественото мнение. За мен обаче делото ще бъде решено единствено и само от призованите експерти.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов