Избрани Новини

Средната цена на "Гражданска отговорност" стана 220 лева

Архив София

13-09-2012, 17:45

Автор:

СофияУтре

Всичко от Автора

Най-скъпи са полиците за собствениците на мощни автомобили на възраст под 30 години, които живеят в София, Варна или Перник.

Цената на задължителната застраховка "Гражданска отговорност" достигна до 1743 лв, предава Дневник. 

Най-скъпи са полиците за собствениците на мощни автомобили на възраст под 30 години, които живеят в София, Варна или Перник, показва проверка на тарифите на застрахователните компании, съобщава "24 часа". Причината е, че компании смятат тези шофьори за по-рискови.

Средната цена на полицата в момента е около 220 лева, като прогнозите са, че тя ще поскъпва. Някои компании завишават тази цена и със 150%, ако техните клиенти през последните години са причинявали катастрофи. 

Едно е сигурно - цените няма да вървят надолу, коментира пред вестника Борислав Богоев, заместник-председател на Комисията за финансов надзор. 

На въпрос кога най-сетне ще влезе и в България практиката на шофьорите без или с малко нарушения да се дава отстъпка от застровката, той посочва, че това е било предложено с последните промени в кодекса за застраховане, но този текст е бил отхвърлен от депутатите. Тази възможност обаче отново щяла да бъде предложена с "други новости". Това обаче щяло да стане, след като са напълно готови изискванията за платежоспособност на застрахователите в ЕС, по които Европейската комисия още работела. 

Някои застрахователи обаче вече съобразяват цените на застраховките с това, дали клиентът им е причинил катастрофа през последните години. Така полицата може да поскъпне до 150%, а когато такива нарушения няма, да се даде отстъпка до 35 на сто. 

По данни на Комисията за финансов надзор за първото полугодие най-много оплаквания има от хора, на които застрахователите са отказали обезщетение. При "Каско" жалбите са 18.7 на сто, а при "Гражданска отговорност" те са 16.3 на сто.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)