Избрани Новини

11 години от кървавия 11-и септември в САЩ

Архив София

11-09-2012, 09:50

Снимка:

Ройтерс

Автор:

СофияУтре

Всичко от Автора

Тази година на траурните церемонии за пръв път няма да говорят политици.

В САЩ ще се състоят възпоменателни церемонии по повод единадесетата годишнина от атентатите от 11 септември 2001 г.

В Ню Йорк те ще започнат с минута мълчание в 8,46 часа местно време (15,46 българско), в часа, в който преди единайсет години в един от небостъргачите на Световния търговски център се вряза първият самолет, отвлечен от терористите.

На мястото, където бяха кулите близнаци и където днес има мемориален комплекс, ще бъдат прочетени имената на 2977-те жертви на терористичните атаки от 2001 г., както и на шестимата загинали при нападението срещу Световния търговски център от 1993 г. Списъкът по традиция ще четат близки на загиналите, предаде ИТАР-ТАСС.

Четенето ще бъде пет пъти прекъсвано от минути на мълчание, които ще напомнят за трагичните събития от преди 11 години: сблъсъка на втория самолет с южната кула, сблъсъка на третия самолет с Пентагона, рухването на южната кула, разбиването на самолета в щата Пенсилвания и рухването на северната кула.
Тази година на траурните церемонии за пръв път няма да говорят политици. Цялото внимание ще е съсредоточено върху четенето на имената на загиналите, каза директорът на Фонда на националния мемориал и музей на 11 септември Джо Даниелс.

В съботното си радиообръщение президентът Барак Обама каза, че "тази годишнина е посветена на тях, на жертвите". "Тя е и повод да помислим какво сме постигнали като нация за тези 11 години", каза президентът, цитиран от ДПА. Обама ще бъде на церемонията, която ще се състои на Южната морава на Белия дом.

Във всички храмове на Ню Йорк днес ще има богослужения в памет на жертвите на атентатите. Вечерта, след залез слънце, небето над мястото, където се издигаха кулите, ще бъде прорязано от два мощни лъча на прожектори, които ще символизират небостъргачите, които доскоро бяха символ на Манхатън, пише "Дарик".



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)