Избрани Новини

Музикални ритми в анимацията

Варна Лайф

08-09-2012, 12:13

Автор:

ВарнаУтре

Всичко от Автора

Музиката не е само украшение, тя е ключов елемент от киното

Музиката ще има специална роля в 8-мия Световен фестивал на анимационния филм във Варна.

Организаторите са й отредили важно място. Френският продуцент Пиер Азуелос, създателят на "Baillargues Animation Festival", ще изнесе лекция за "химията" между музиката и киното.

"Какво е киното без музика? Едни от най-интересните аспекти в създаването на един филм, освен сценарият, операторското майсторство, режисурата, актьорската игра, действието, реквизитът и костюмите, разбира се са музиката и креативността на композиторите",  коментира френският продуцент.

Музиката има важна роля в киното. Дори и сюжетът на един филм да не ни впечатли особено, ако музиката в него е на точното си място, ако е добре направена и ни завладее, у нас може да остане положителна емоция от ритмите, а от там и от цялата продукция. В анимационното кино и особено при кратките анимационни филми, където диалог почти няма, а границите на реализма често се надхвърлят, музиката има много специално място. Тя е ключов елемент от филма.

В лекцията на Пиер Азуелос жителите и гостите на Варна ще видят примери от американската "скачаща топка" до днешните клипове и ще преминат от класическата музика  до "рисуваната музика" и "оперните филми". Французинът е подготвил  много филмови откъси. Сред които са анимацията "Бурни морета", която е от 1932 година, на режисьора Юб Айуъркс, "Петя и вълкът" на Сузи Темпълтън, "Крадливата сврака" на Емануеле Лудзанти, "Очи черние" на Анри Кулев и още много други.

Всеки, който има желание да чуе лекцията "Музика и анимация", ще има тази възможност на 13 септември от 14 часа в Зала 2 на Фестивален и конгресен център – Варна. Входът е свободен.

 

 



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов