Избрани Новини

Музей на мястото на бившата казарма в Пещера

Архив София

28-08-2012, 19:39

Автор:

СофияУтре

Всичко от Автора

В двора на бившата казарма ще бъдат изградени алея с магазини на старите занаяти, съществували в Пещера.

Изтече срокът за подаване на офертите от фирми, които ще изграждат и реновират крепостната стена на средновековната крепост „Перистера” в Пещера.

Това каза за Радио „Фокус” зам.-кметът на община Пещера Стефан Балабанов.

Съгласно проекта „Консервация, реставрация и експониране на антична и средновековна крепост Перистера” ще бъде реставрирана североизточната стена на крепостта. Около нея ще бъде изграден парк, инфраструктурата ще бъде в средновековен стил, така районът ще се превърне в туристическа атракция.

В рамките на един месец да бъде определен и изпълнител на проекта. Ако няма обжалване на процедурата, се надяваме в късната есен работата на крепостта да започне и в рамките на една година проектът да бъде завършен, каза също Балабанов.


Крепостта „Перистера” в Пещера е близо до сградата на бившата казарма в Пещера, където ще бъдат изградени интересни съоръжения за привличането на туристи. В двора на бившата казарма ще бъдат изградени алея с магазини на старите занаяти, съществували в Пещера. Тази занаятчийска улица ще бъде подобна на съществуващите в Етъра.

Ще бъде изграден музей, в който ще бъдат експонирани антични предмети и предмети от историческото ни наследство въобще. Ще бъде изграден културно-информационен център, който ще задоволява туристическото любопитство, хотелска база ще има в тази част на крепостта, която граничи с двора на бившата казарма.

Стараем се за създадем най-подходящите условия за развитието на туризма и привличането на гости не само от страната, но и от чужбина, каза също Балабанов.

Той каза, че името на крепостта „Перистера" означава гълъб и тя се намира на хълма „Света Петка" в Пещера. Идеята за нейното възстановяване е от 2007 година, когато е прието и специално решение за това от Общинския съвет. При археологическите проучвания са открити 14 златни монети от времето на император Тиберий ІІ Константин, намерен е и средновековен кръст, което означава, че може би на това място е имало християнско светилище. Открити са крепостните стени, което говори, че тук е съществувал важен център за Римската, а след това и за Византийската империя.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов