Избрани Новини

От 1-ви септември само на енергоспестяващи крушки

Архив Пловдив

27-08-2012, 15:41

Автор:

ПловдивУтре

Всичко от Автора

50% от българите вече използват само тях

На първи септември тази година изтича крайният срок за използването на електрически крушки с нажежаема жичка. Целта е да се намали с една трета разходът на ток за домакинствата във всички страни от ЕС.

Производители на енергоспестяващи крушки предупреждават, че само тези с цена от 4 до 10 лв са с гарантирано добро качество.

Тези крушки имат гарантиран живот от 6000 до 12 000 часа и могат да бъдат ползвани между 5 и 10 години. Освен това те са от енергиен клас А,който показва най-висока степен на пестене на енергия. За сравнение - крушките от 1-2 лв издържат не повече от месец, издават шум и с течение на времето светлината им става все по-слаба.

Пет пъти се намалява потребяваната енергия, респективно сметките за ток, когато се използват икономични крушки. Едно домакинство, което има в жилището си 10 лампи ще плаща с около 115 лева по-малко за ток годишно, ако замени обикновените електрически крушки с енергоспестяващи. Ако работят средно по 3 часа дневно, 10 обикновени крушки от 75W изразходват по 2250W електроенергия. А 10 енергоспестяващи крушки от 15W, отговарящи на 75W на обикновените лампи, работещи също по 3 часа на ден, ще изразходват по 450W. 

Според неформални проучвания над 50% от българите твърдят, че вече използват енергоспестяващи крушки.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов