Избрани Новини

БГ смокинова ракия удря гръцкото узо

Архив Бургас

06-08-2012, 16:57

Автор:

БургасУтре

Всичко от Автора

Смокинята стана хит не само сред любителите на великолепното сладко, но и на домашната ракия. Скоросмъртницата родно производство дори ударила гръцкото узо,

пише actualno.com по данни на "Стандарт". От няколко дни в селата край Пазарджик и Септември възрастни стопани трескаво берат вкусния плод, който се изкупува бясно от десетки търговци, а първоначалните спекулативни цени са увеличени до левче за по-едрите и 1,50 за по-дребните, но стегнати и пресни екземпляри.

Домакинствата от Паталеница до Варвара признават, че вече са си докарали по една пенсия и отгоре, въпреки че реколтата е по слаба от миналогодишната, но на ден от едно дърво излизат по десет кила. В подродопските села промените в климата утвърдиха смокинята, доскоро незачитана сред основните ни плодове, като хитът на родните градини.

Това признаха и гръцки туристи, отседнали във Велинград, които ежедневно изучават при местните стопани тънкостите на варенето на смокинова ракия. Те се тюхкат, че сме на път да ги бием с един от основните им продукти и се чудят как е възможно точно той да излиза от българските казани два пъти по-вкусен от тяхното узо. Това им демонстрирали майстори на преварката, които ги уверили, че така по лесно ще преодолеят кризата.

Родните прекупвачи обикалят всеки двор и товарят щайги за фабрики и цехове за сладка, но най-вече за столични и черноморски пазари, където препродават плода на тройна цена. Селяните пък са облагодетелствани да си варят тънко ракията за домашни и пазарни нужди, след като по млади и заможни познати от града им доставят безплатно десетки торби със захар без пари срещу правото да имат пропуск за бране и приготвяне на домошарка или сладка при местните стопани.Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)