Плевнелиев: Фен съм на "Пирин пее"

Архив София

05-08-2012, 19:13

Автор:

СофияУтре

Всичко от Автора

Президентът със сълзи на очи си спомни за миналото на своя роден край

30 000 зрители и над 2500 участници събра 50-годишният юбилей на събора на народно творчество „Пирин пее".

Президентът Росен Плевнелиев определи „Пирин пее" като голямо за културния календар на България събитие. Домакинът на 13-тия събор на народното творчество - кметът на Разлог инж. Красимир Герчев пожела хората винаги да желаят и търсят изява на „Пирин пее".

Гости на „Пирин пее" бяха и министърът на образованието, младежта и науката Сергей Игнатов, американският посланик в България ДжеймсУорлик, народните представители Любен Татарски, Георги Андонов, Веселин Давидов, областният управител Костадин Хаджигаев и други.

Президентът Росен Плевнелиев каза, че е тясно свързан с „Пирин пее". „За мен е важно, корените на нашата национална духовност, национална идентичност са тук. Много се радвам да бъда на този 50-годишен юбилей, на събитие, което е изключително важно за България. Моето участие на „Пирин пее" има и голяма доза сантимент, знаете, че съм дълбоко свързан с този край. Това са традициите, обичаите, песните на моята майка, на моята баба на моите приятели. Като дете съм закърмен с песните и танците на ансамбъл „Пирин", каза още президентът на България. Той подчерта, че един от най-успешните и многобройни събори е бил през 1985г., когато участниците са били 14 000, а публиката - над 100 000 души.

Точно в 12 часа на главната сцена започна заключителния гала-концерт. Участие в него взеха лауреатите на „Пирин пее", ансамбъл „Пирин" и Неврокопският ансамбъл. Преди това кметът Герчев представи на президента изложбата по повод 50 години "Пирин пее". Добърските баби, живите човешки съкровища, запяха за президента и си направиха снимка за спомен с него и кмета на Разлог. Две момченца с тъпани, придружавани от мъж с гадулка, привлякоха вниманието на президента, посланика и министъра на образованието.
"Дарик"Снимка на Деня

МВнР: Сънародниците ни в Европа и Турция вече могат да гласуват, приключи вотът в Нова Зеландия