Избрани Новини

"Пирин пее" 2012

Архив София

30-07-2012, 11:24

Автор:

СофияУтре

Всичко от Автора

Фолклорният събор, който може да се олицетвори с една-единствена дума - магия.

На 4 и 5 август 2012 г. в местността Предела край Разлог ще се проведе ХIII събор на народното творчество "Пирин пее". Фолклорният събор, който може да се олицетвори с една-единствена дума - магия.

Събора се провежда на всеки две години и събира хиляди ценители на красивата музика и танци. Освен своята годишнина съборът ще отпразнува и петдесетата годишнина от основаването на Национален парк "Пирин".

На 4-те сцени, които ще бъдат разположени на поляните в красивата местност Предел, ще се изявят над 2300 участници. Тазгодишният събор бележи ръст в желаещите да участват изпълнители. Те са с близо 700 повече от събора, който се проведе през 2010 г. Над 380 фолклорни единици са заявили участие, като най-много - по 50, са от Симитли и Разлог. Най-много участници пък ще има от Сатовча - 280, следвани от Гоце Делчев с 270 участници.

На втория ден на събора ще се проведе тържествен ритуал пред паметника на Илинденско-Преображенската епопея, с което ще се отбелбежи 109 г. от въстанието. Точно на обяд е заключителният гала концерт на главната сцена. Финалът ще бъде сложен с провеждането на кръгла маса "Пирин пее - изворен фолклор, традиции тенденции и бъдеще".

Гостите и посетителите ще имат възможност да усетят духа на "Пирин пее" и чрез изложба на снимки, медали и значки, събирани през годините на провеждането на събора, допълва БТА. Изложбата ще се осъществи благодарение на Историческия музей в Разлог и на читалищата в общината, издирили тези ценности.

На поляните на Предела, освен пъстроцветни носии и весели песни, ще има конна база, етнографски и информационен център и увеселителен парк.

Създадена е и стройна организация за изграждане на сцените, палатков и караванен лагер, осигурени са паркоместа. Търговските обекти тази година ще бъдат само за храна, напитки и сувенири за народно творчество.

За дните на провеждане на събора се въвежда специален режим на движение в участъка от паметника на Илинденското въстание до Ловното стопанство Симитли. Ще бъде спряно движението по пътя, автомобилите ще бъдат пренасочвани по обходен маршрут, известен като "стария Пределски път". От Разлог на всеки половин час ще тръгват автобуси, които ще извозват срещу 1 лев желаещите да станат част от фолклорната традицията.

Юбилейният ХIII събор на народното творчество "Пирин пее" ще се проведе под патронажа на председателя на Народното събрание Цецка Цачева, като ще присъства и президента Росен Плевнелиев. Организатори на събора са община Разлог и Областна администрация - Благоевград. Съдействие при организацията полагат и ОД на МВР, Център за спешна медицинска помощ - гр. Благоевград, ОУПБЗН, "Чез България", "ВиК" ООД, РЗИ, ОДБХ, както и техните звена на местно ниво в гр. Разлог, между които се поддържа добра координация и връзка.

Всяко издание на събора "Пирин пее" е един празник и урок по съхранение на традициите и любов към нашата самоличност и история.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов