Избрани Новини

Общината "ей, така" кихала наем за безплатния си Летен театър

Мисия Варна

24-07-2012, 12:56

Автор:

Даниел Русинов

Всичко от Автора

Според разпоредбите общината трябвало да ползва безплатно лятната сцена, но чиновниците не били в течение и плащали наем

Община Варна е плащала наем, за да ползва сцената на собствения си Летен театър, в нарушение на собствените си правила.

Това стана ясно днес от думите на кмета Кирил Йорданов. Припомняме, че театърът в Морската градина е общинска собственост, предоставена за управление на Двореца на културата и спорта. В подписана от кмета наредба обаче има точка, която гласи, че общината не трябва да плаща наем на Двореца, когато използва лятната сцена за свои културни мероприятия.

На въпрос, защо тогава е бил плащан наем, кметът отговори – „ами ей, така“. Хората в общината, които плащали, не били в течение на разпоредбите, замаза конфуза Йорданов. И се опита да внуши, че всеки може да не е в течение с нещо на собственото си работно място.

Кметът говори по темата за Летния заради предложението, което внесе в Общинския съвет, той да бъде отнет от Двореца и предоставен за управление на държавния Театрален и музикален продуцентски център във Варна (ТМПЦ). Според Йорданов, няма нищо смущаващо в това, театъра да отиде при театъра.

Как е стигнал до това становище, кметът обясни сам. Първо трябва да е ясно, че това предложение е направено от ТМПЦ. След това, ако използваме думите на Йорданов, се случва следното. Той се колебаел кое е правилното решение – дали лятната сцена да си остане към ДКС или да бъде дадена на театъра. Така, докато се чудел, му поднесли да разпише разходите за културно мероприятие на общината, което се провежда в Летния. Наред с размера на харчовете за самото събитие, той видял, че има и перо... наем за сцената. Именно в този момент решил, че лятната сцена трябва да бъде предоставена на държавния театър.

„И тя ще бъде ползвана, както е трябвало до сега – безплатно от общината. Ако констатираме, че Летният театър се използва не по предназначение, ще го прибера начаса. Има условия, при които го предоставяме на ТМПЦ“, категоричен беше кметът.

Решението дали Летният да бъде даден на държавния теататър или не, ще бъде взето на сесията на местния парламент в края на седмицата.

Кметът категорично отхвърли твърденията, че това е част от умишленото водене към фалит на Спортна зала. „Това са уйдурми и манипулации“, красноречив бе Йорданов. Той посъветва медиите да не говорят за фалит на ДКС и да не всяват страх по тази тема, като дават преимуществена трибуна на хора, които се самоопределили за защитници на Летния театър.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов