Избрани Новини

ДАНС атакува Пиринско!

Архив София

22-07-2012, 15:13

Автор:

СофияУтре

Всичко от Автора

Българското ФБР ще търси членове на "Ал Кайда"


Служителите са привикани под тревога на работните си места заради кървавия атентат на летище "Бургас" и появилата се следа, водеща към "Хизбулла" и огнищата на ислямски фундаментализъм, пише в-к "Стандарт".

Спецслужителите провеждат разпити и проверяват алибитата на определени лица в региона, известни с изповядване на радикален ислямизъм и контакти със Саудитска Арабия. Под лупа са поставени последните седмици на всички, които могат да имат някаква пряка или косвена съпричастност към кървавото деяние. Работи се и по вероятността камикадзето или съучастникът му да са осъществявали контакт с мюсюлманските общности на Пиринско, в които битуват по-радикалните ислямистки идеи.

Благоевградска област със своите компактни мюсюлмански селища е един от районите, където съществува потенциалната възможност за спящи клетки на терористичните организации. Това не е нова хипотеза, но тя придоби по-голяма релефност след стряскащото предупреждение на неназован американски висш служител, който заяви, че има българско крило на "Хизбулла", което се активизира.

Припомняме, че периодично областта се раздира от скандали, свързани с ислямския фундаментализъм. Гърменското село Рибново и гоцеделчевското село Лъжница са емблематични в това отношения. Преди няколко години директорът на училището в Рибново Феим Иса започна открито да насажда ислямски порядки в учебното заведение и да подменя светския му характер. Двамата с учителя по религия Мурат Бошнак, специализирал в Саудитска Арабия, упражняваха натиск над учители и ученици да ходят със забрадки и арабски носии. Принуждаваха децата да избират исляма за свободно избираем предмет, а Бошнак искаше към него да се обръщат не с „господин”, а с „ага”. Пак той забрани на момичетата да ходят на абитуриентския си бал и с пари от арабска фондация им уреди екскурзия в Турция.

В Лъжница пък преди две години при акция на МВР и ДАНС за пресичане дейността на нерегистрирания български клон на ислямската организация "Ал Уакф ал Ислями" възникнаха безредици. Тогава с жива верига жителите на селото 4 часа държаха като заложници служителите на ДАНС при опит за обиск в дома на местния имам Мохамед Камберч. Хора от селото атакуваха полицаите и не позволиха колите с иззетата при обиска литература да потеглят за София. Освен местния имам, в центъра на събитията тогава бяха районният мюфтия Айдън Мохамед и областният лидер на ДПС Ведат Хюсеин. Лъжничани заявиха, че искат иззетата литература и материали да бъдат описани, снимани и филмирани, за да не бъдат подхвърлени незаконни бумаги по-късно и имамът Мохамед Камберч да бъде обвинен в проповядване на радикален ислям. За 30-годишния тогава имам се знаеше, че преди да дойде в Лъжница, 7 години е учил в Саудитска Арабия.

При напускането на селото едната от колите на ДАНС беше със счупено от протестиращите стъкло.

При същата акция със заповед на Окръжна прокуратура – Благоевград бяха извършени обиски и в домовете на имамите в сатовчанските села Кочан и Плетена. От домовете на имамите Изет Джалев и Мехмед Абдурахман бяха иззети компютри, дискове, литература на български и арабски език и много други материали. Обиските там не предизвикаха напрежение сред местното население.

По-късно резултатите от обиските бяха обявени с половин уста и не дадоха ясна представа дали са намерени безусловни доказателства за нелегално функциониране на нерегистрирания български клон на ислямската организация “Ал Уакф ал Ислями”.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)