Избрани Новини

САЩ отпуска субсидия от 38 790 долара за подпомагане реставрацията на църквата „Св. Теодор Стратилат“

Архив София

18-07-2012, 15:29

Автор:

СофияУтре

Всичко от Автора

Цъквата в Бобошево ще бъде реставрирана и консервирана благодарение на Държавният департамент на САЩ, откъдето даряват 38 790 долара

 

Министърът на културата Вежди Рашидов и посланикът на САЩ у нас Джеймс Уорлик ще посетят гр. Бобошево, област Кюстендил, за да обявят официално, че Държавният департамент на САЩ отпуска субсидия от 38 790 долара за подпомагане реставрацията и консервацията на църквата „Св. Теодор Стратилат“, предаде агенция Фокус.

Събитието ще се състои от 10.00 часа в четвъртък, 19 юли, пред храма „Св. Теодор Стратилат”.
След подаден сигнал, още през 2010 г. със заповед на министъра на културата бе назначена комисия, която констатира критичното състояние на дървеното защитно покритие на храма. Министър Вежди Рашидов се ангажира да помогне за възстановяването на църквата, която е със статут на недвижима културна ценност от национално значение, собственост на Българската православна църква.

Субсидията, която ще бъде обявена на 19 юли, е част от специална програма на Държавния департамент на САЩ, наречена „Посланически фонд за опазване на културното наследство”. Програмата има за цел опазването на културното наследство в различни страни по света и дава възможност да бъде показано едно различно лице на Америка, извън търговските и политически отношения, демонстриращо уважение към културите на другите народи.

Консервацията на църквата „Св. Теодор Стратилат” е шестият проект, който се реализира в България по тази програма в последните десет години. От началото на нейното съществуване през 2001 г. по програмата „Посланически фонд за опазване на културното наследство“ са осъществени над 650 проекта в 120 страни по света.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов