Избрани Новини

Ще броят делфините с безшумни самолети

Мисия Варна

15-07-2012, 14:06

Автор:

ВАРНАУТРЕ

Всичко от Автора

До месец ще бъде подписан договор с Европейската комисия за реализацията на проект на стойност 500 000 евро за преброяване на морските бозайници

Преброяване на делфините ще започне тази есен в Черно море.

Това обяви главен асистент Виолин Райков при откриването на Център на Балканската асоциация за околна среда в Института по океанология. До месец ще бъде подписан договор с Европейската комисия за реализацията на проект на стойност 500 000 евро за преброяване на морските бозайници, заяви пред Радио Варна директорът на центъра. Според него данните за 100 000 делфина в Черно море са от 40 години и не отговарят на реалността. Делфините ще бъдат преброени от наблюдатели, разпределени в групи по четирима и по осем души, които ще пътуват с безшумни самолети и бързи катери.

Вторият във Варна Център на Балканската асоциация за околна среда ще се занимава с морски науки и технологии. Става дума не само за опазване на морето, но изобщо за опазване на околната среда, брегозащитата и управление на рибарството. В момента от Института по океанология реализират с Румъния проект на стойност 400 000 евро, посветен на създаването на единни наръчници за уеднаквяване на взетите проби за оценка на рибните запаси.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов