Избрани Новини

Германия обеща свободно обрязване за евреи и мюсюлмани

Архив София

14-07-2012, 12:00

Автор:

СофияУтре

Всичко от Автора

Мюсюлмани и евреи ще могат спокойно да обрязват децата си в Германия.

Говорителят на канцлера Ангела Меркел Щефан Зайберт обеща еврейската и мюсюлманската общности в Германия да могат свободно да извършват ритуалите си по обрязване на младите момчета, въпреки че съдът в Кьолн изрази притеснения за религиозната свобода, съобщи Ройтерс.

По думите му, ако обрязването се извършва по един отговорен начин, трябва да е възможно това да се осъществява в държавата без наказание.
След като мюсюлманско дете бе откарано на лекар заради кървене след обрязване съдът в Кьолн обяви, че практиката причинява телесна вреда и не трябва да се извършва на деца, но може да се прилага при по-възрастни, които са съгласни.
Това не е приемливо според юдейските религиозни практики, при които се изисква момчетата да бъдат обрязвани от 8-мия ден след раждането. При мюсюлманите възрастта за обрязване е различна.
„Много добре се знае, че в юдейската религия ранното обрязване е от голямо значение, така че е въпрос на спешност това право да бъде възстановено", изтъкна Зайберт.
„Знаем, че е нужно бързо решение и това не може да бъде отлагано. Свободата на религиозните практики е много важно законно право за нас", изтъкна той.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов