Избрани Новини

Държавна сигурност с музей като Щази. Плевнелиев го обеща на колегата си Гаук

Архив София

04-07-2012, 08:26

Снимка:

Президентство на Р България

Автор:

СофияУтре

Всичко от Автора

Президентът Плевнелиев: "Ще се опитаме и в България да оставим темата "Държавна сигурност" в историята. Както сложихме социализма в музея, така да сложим и ДС там."

България ще има музей на Държавна сигурност, който ще помогне за осмисляне на тоталитарното й минало. Президентът Росен Плевнелиев подкрепя тази идея и вчера я представи на германския си колега Йоахим Гаук, на когото гостува официално в Берлин, пише в. 24 часа.

Пастор Гаук се прочу в Източна Европа именно с работата си по осветляване дейността на Щази, тайната полиция на ГДР. Той дълги години оглавяваше германската служба за съхраняване и отваряне на досиетата на Щази.

"Президентът Гаук се фокусира силно върху моралните аспекти в работата на политиците и темата за гражданското общество. И върху това как да осмислим тоталитарния режим и комунистическото минало.

Ще се опитаме и в България да оставим темата "Държавна сигурност" в историята. Както сложихме социализма в музея, така да сложим и ДС там. За целта имаме идея и конкретен проект до година и половина-две да имаме един хубав музей на Държавна сигурност", каза Плевнелиев след срещата си с Гаук.

Той уверил своя домакин, че президентството на България днес е институция, свободна от ДС. "Работя за това и външнополитическото ни представителство да няма никакви съмнения за връзки с тоталитарното минало", каза Плевнелиев.

Двамата обсъдили и темата за гражданското общество. Гостът обяснил, че съветите при президентството са в интернет и всеки има достъп до тях. Същия модел той препоръчал и на парламента и министерствата.

"Прозрачността се изплаща. Тя мотивира гражданите да си припознаят обратно държавата. Обръщам се и към парламента: Когато правят законите, да следват този модел. Видяхте по Закона за горите как, без да имаме достатъчна прозрачност и диалог с гражданското общество, си произведохме един проблем. Хората наказаха парламента за начина, по който законът мина оттам.

Върнах този закон заради лошия подход. Ако парламентът възстанови спорните текстове, ще си носи отговорността. Убеден съм, че ски туризмът в България има прекрасно бъдеще. Инвестициите може да се правят със спазването на всички световни изисквания за екология и отговорност към бъдещите поколения."

Плевнелиев и Гаук обсъдили дузина теми при 90-минутния си разговор в двореца "Белвю". Обсъдили подробно и финансовата криза в Европа. "Това, че България постига резултати, се дължи на реформи, на правилни решения, които са вземани и в миналото. В Германия отеква силно фактът, че България е символ на стабилност и финансова дисциплина. Видяхме го и вчера - България продаде облигации от 1 млрд. евро", каза Плевнелиев.

Страната ни може да е пример за предпазване от криза, обяви той. "Когато имаше силен растеж, в България правителствата заделяха пари - бели пари за черни дни. В много други държави, когато имаше растеж, се харчеше и се трупаха все повече дългове.
България предоставя решение за цяла Европа. Защото кризи е имало и кризи ще има. Но начинът, по който ние минаваме през тази криза, планира какво ще се случи в следващата.

И тъй като Европа е интегрирана, тя ще бъде отново европейска криза. Решението на България е - когато растете, заделяйте и изграждайте резерви, буфери, за да може в тежки моменти да имате пари за подкрепа. България е привърженик на устойчивия растеж, който не е за сметка на следващото поколение и не е бързо помпане на пари, а е част от дългосрочно управление, от реформи за конкурентоспособност и растеж.
През 2011 г. България има рекордните 4,5 млрд. евро двустранен стокообмен с Германия, посочи още Плевнелиев. В баланса пък сме почти изравнени. Германия купува много от България. 2,3 млрд. евро износ означава, че България произвежда качествени стоки, продава ги и това няма как да не ни радва. Експортът ни е пораснал трикратно за 10 г.", заяви президентът.

Според него до края на годината в България ще дойдат няколко делегации по конкретни проекти. Интерес има към летището на София, пристанищата на Варна и Бургас и приватизацията на Българския енергиен холдинг, както и за нови инвестиции.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов