Избрани Новини

Експерт: Тигрови комари ловени и у нас

Архив Пловдив

25-06-2012, 10:59

Автор:

Калина Илиева

Всичко от Автора

Обилните дъждове тази година са причина да има много повече досадни кръвопийци

Сезонът на комарите е. Досадните насекоми започнаха да нападат. Кои са най-опасните разяснява националният епидемолог д-р Ангел Кунчев.

Тигрови комари са улавяни и в България, но не става дума за масово разпространение, успокоява той, пише БоленЗдрав.

Преди години Министерството на здравеопазването отрече у нас да има тигрови комари. Проблемът е, че този вид се свързва с разпространението на опасния западнонилски енцефалит, от който в Гърция починаха няколко души.

Болестта невинаги завършва фатално, успокои д-р Кунчев. В много случаи тя протичала като летен грип с висока температура и неразположение. По-опасното е, ако се стигне до усложнения и неврологични усложнения - прояви на менингит.

Затова експертът съветва вдигнем ли висока температура, бързо да потърсим лекарска помощ, най-добре специалист по инфекциозни болести.

Има косвени доказателства, че и у нас се среща вирусът на западнонилската треска, казва д-р Кунчев. По думите му антитела са засечени в кръвни проби от магарета и коне на различни места в страната. По принцип заразата се пренася от животните към хората чрез комарите.

Не само тигрови, обаче, но и обикновени комари могат да разнасят опасни инфекции като западнонилския енцефалит. Тигровите се свързват по-скоро с вируса на чикунгуня - опасна треска в някои африкански и азиатски страни.

Здравното министерство е дало инструкции към регионалните здравни инспекции в страната да бъдат бдителни за появата на тигрови комари.

Притеснението е заради възникнали локални епидемии на чикунгуня в Италия и на западнонилски енцефалит в балканските страни и по Средиземноморието.

Проблемът става по-остър с промяната на климата и затоплянето. В момента се правят проучвания съвместно с Центъра по заразни и паразитни болести и Световната здравна организация за някои редки вируси, каза още главният здравен инспектор.

Сред тях е и този на западнонилския енцефалит. Събират се проби и се изследват, но засега няма сериозни признаци за разпространение на заразите.

Показателни са резултатите при животни. Намерените при тях антитела означават, че те са се срещали с вируса. Най-много усилия в търсенето на редките вируси се хвърлят по поречието на Дунав, тъй като в Румъния и миналата година е регистриран случай на болен от западнонилски енцефалит.

Комарите летят бързо и надалече, затова не бива да смятаме, че те няма да отидат и в други области, допълни д-р Кунчев.

Обилните дъждове тази година са причина да има много повече комари.

С писмо до сдружението на общините МЗ предупреждава, че трябва да се направи пръскане по няколко пъти, за да има ефект.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов