Избрани Новини

Евродепутатът Мария Неделчева се бори за правата на жените

Архив София

22-06-2012, 16:47

Снимка:

europe.bg

Автор:

СофияУтре

Всичко от Автора

Според Неделчева трябва да увеличим видимостта на Европейския институт за равенство между половете 

Евродепутатът Мария Неделчева от Групата на ГЕРБ/ЕНП в ЕП участва в дискусия с Виржиния Лангбак, директор на Европейския институт за равенство между половете (EIGE), организирана от Комисията по правата на жените и равенството между половете (FEMM).

Целта на тази среща бе да се информират членовете на ЕП за работата на EIGE и да се чуе тяхното мнение.

Институтът планира да се фокусира върху серия от изследвания на най-добрите практики в страните-членки по отношение на области като научни изследвания и иновации, борба срещу домашното насилие, представителство на жените на ръководни позиции.

Мария Неделчева повдигна въпроса за възможното сливане между Агенцията за основните права (FRA) и EIGE. "Комуникацията с Европейския парламент трябва да се подобри с цел да се подобри работата на EIGE. Изпълнението на бюджета на института за 2010 г., гласуван на пленарната сесия през май, доказва, че евродепутатите са особено загрижени за дублирането на изследванията и намаляването на бюджета. Мисля, че трябва да засилим и подобрим координацията и сътрудничеството с Комисията и Агенцията за основните права", изтъкна тя. Българският евродепутат поиска Лангбак да информира Парламента за действията и инициативите, по които сътрудничеството между тези три институции вече е реалност. По думите на директора на EIGE, институтът работи интензивно с базата данни на Комисията, с цел да събере и да хармонизира информацията в рамките на Съюза.

Неделчева, която е координатор на комисията FEMM, предложи, с цел да се увеличи прозрачността в работата на Института и да се задълбочи сътрудничеството с ЕП, EIGE да бъде включен в дневния ред на публични изслушвания, организирани в рамките на Комитета. "EIGE имат опит, който трябва да използваме изцяло. Институтът може да предложи експерти, проучвания и анализи, които биха могли да съпътстват работата на парламента и дори да спестят нови такива", подчерта тя.

Мария Неделчева е убедена, че EIGE може да генерира европейска добавена стойност. "Аз подкрепям становището, че мандатът на института трябва да бъде засилен, тъй като ние трябва да насърчаваме европейската перспектива на добри практики и да предлагаме актуална, постоянна и надеждна информация за равенството между половете на вземащите публични решения."



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов