Избрани Новини

Да те глобят за псувня

Архив София

13-06-2012, 13:34

Автор:

СофияУтре

Всичко от Автора

В американско градче казаха "не" на злостните попръжни.

Жителите на град Мидълбъроу в щата Масачузетс решиха да забранят псуването.

Интересното предложение дошло от местния шериф. Да се забрани псуването на публични места бе одобрено при гласуване в кметството със 183 срещу 50 гласа. На нарушителите ще се налага глоба от 20 долара.

Властите обясняват, че целта им не е да се цензурира съдържанието на частните разговори, а да бъдат принудени да си мерят приказките шумно говорещи тийнейджъри или други млади хора по улиците, публичните места, магазините и парковете.

Щатското законодателство позволява местните власти да разрешат на полицията да арестува всеки, който псува другиго на публично място. Но ако някой реши да обжалва глобата, най-вероятно ще спечели, позовавайки се на Първата поправка на конституцията на САЩ, защитаваща свободата на словото. Има обаче една изключение в прилагането на тази поправка - когато ругаенето и псуването провокира към сбиване и насилие и действа като заплаха.

Матю Сегал, юрисконсулт на щатския клон на Американския съюз за граждански свободи, коментира пред "Асошиейтед прес", че Върховният съд на страната вече се е произнесъл, че властите не могат да ограничават свободата на публичното говорене, само защото то съдържа нецензурни думи.

Собственичката на магазин за авточасти Мими Дъфили е един от инициаторите на решението и обяснява, че й писнало хлапетата пред магазина й да псуват, докато тя иска клиентите й да се чувстват комфортно. "Очевидно полицията няма да глобява всеки, който изпсува, а ще преследва онези, които го правят на висок глас и непрекъснато и това кара околните да се чувстват неудобно.

Не всички в 22-хилядния град на 50-ина километра от Бостън са доволни. Според Адам Бонд "това е опит да се определи със закон какво е добър морал и възпитание". Други казват, че меството правило отива твърде далеч, но и че наистина е отегчително, когато младежи по улицата си говорят като непрекъснато се псуват.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов