Избрани Новини

От захарта се оглупява

Архив София

19-05-2012, 19:02

Автор:

СофияУтре

Всичко от Автора

Прекалено много фруктоза забавя дейността на мозъка

Следването на диета, богата на захари, само за шест седмици води до оглупяване, предаде БГНЕС.

Прекалено много фруктоза забавя дейността на мозъка, което означава, че напитките, съдържащи захар, и сладките неща могат да засегнат способностите за учене и паметта, установило изследването.

Екип от учени от Калифорнийския университет хранили мишки с високофруктозен царевичен сироп, който е шест пъти по-сладък от захарната тръстика и е често срещана съставка в безалкохолните напитки, сосовете и дори в бебешката храна.

Втора група мишки били хранени освен с царевичен сироп и с омега-3 мастни киселини, за които е известно, че предпазват връзките между мозъчните клетки. Шест седмици по-късно мишките, които били подложени само на захарна диета, имали по-бавни реакции, а способността им да си спомнят маршрут и да излязат от лабиринт намаляла.

„Следването на високофруктозна диета дълго време променя способността на мозъка да научава и да запомня информация. Но прибавянето на омега-3 мастни киселини към храната помага за минимизиране на уврежданията“, заяви Фернандо Гомес-Пинила, съавтор на изследването.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов