Избрани Новини

Учени откриха лек за множествена склероза при мишки

Архив Бургас

08-05-2012, 17:35

Снимка:

АП

Автор:

БургасУтре

Всичко от Автора

Специалистите от университета "Монаш" са уверени, че до десет години ще бъдат извършени изпитания и с хора и те ще покажат, че терапията е ефективна и при тях.

Австралийски изследователи са открили в експерименти с мишки как да спрат прогресивното нервно увреждане, което прави множествената склероза толкова сериозно заболяване.

Специалистите от университета "Монаш" са уверени, че до десет години ще бъдат извършени изпитания и с хора и те ще покажат, че терапията е ефективна и при тях, съобщава bTV.

Авторите на проучването са идентифицирали протеин – CRMP-2, който при пациенти с множествена склероза е видоизменен. Учените подозират, че CRMP-2 предизвиква увреждане на невроните, когато взаимодейства с друг специфичен протеин в мозъка, гръбначния стълб или зрителните нерви.

Използвайки генна терапия в експерименти с мишки, специалистите са успели да блокират както видоизменянето на CRMP-2, така и взаимодействието му с другия протеин.

"Това, което направихме, бе да отстраним гена, да го направим устойчив на увреждания и чрез вирусен механизъм за доставка да го върнем обратно в нервната система. При третирани по този начин гризачи след опит да предизвикаме болестта не бяха наблюдавани увреждания на невроните", обяснява ръководителят на изследователския екип Стивън Петратос.

Проучването бе приветствано от експерти в изследванията върху множествената склероза: "Това е един от най-вълнуващите пробиви в тази област. Откритието потвърждава знанията ни за болестта – че при нея имунната система става "леко изопачена" и не упражнява качествен генетичен контрол", казва Джереми Райт.

Жените са три пъти по-застрашени от мъжете да развият множествена склероза – заболяване, за което се смята, че се причинява от ненормално функциониране на имунната система, атакуваща миелиновите клетки около нервните окончания.

Използваните на този етап лекарства отслабват цялата имунна система и съответно атаките й. Пробивът на австралийските специалисти е базиран върху различен подход. "Успяхме да блокираме специфични механизми, вместо да отслабваме цялата имунна система", обяснява Петратос.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов