Избрани Новини

Година след смъртта на Осама: Новото лице на терора - млад, сам и жесток

Архив Пловдив

02-05-2012, 17:47

Автор:

Калина Илиева

Всичко от Автора

Преди една година тюлените убиха Осама, Ал Кайда се промени, ислямисткият тероризъм също преживява сериозни трансформации

Грандиозният символ на Ал Кайда, човекът с брадата, чието лице познаваше цял свят, вече го няма. След смъртта му обаче се роди едно ново поколение фанатици. Те са особено опасни, защото са невидими.

Преди една година тюлените убиха Осама, Ал Кайда се промени, ислямисткият тероризъм също преживява сериозни трансформации. В момента сякаш най-опасни са индивидуалните джихадисти. Те се кълнат, че ще дадат живота си, за да отмъстят за смъртта на Бин Ладен. Експертите с известен цинизъм констатират, че убийството му дори е било удобно за ислямистите, които от година насам му създават ореол на мъченик, пише Дойче веле.

Огнищата на Джихада

В момента на върха на Ал Кайда няма изявени и харизматични лидери. Да, Айман ал Зауахири бързо пое кормилото на Ал Кайда, но неговото въздействие върху ислямистите не е така електризиращо. Зауахири беше дясната ръка на Бин Ладен още от 1990 година. Египетският лекар открай време се смята за стратег на терористичната мрежа. Но той има един недостатък. Както пояснява германският експерт по тероризма Гидо Щайнберг: „Зауахири е представител на египетското крило на Ал Кайда, което открай време е много влиятелно. А това не се харесва на разклоненията на организацията в страните от Магреба.“

Според специалистите, ръководството на Ал Кайда в момента умишлено се дърпа в сянка, тъй като добре знае, че е в голяма опасност. Щайнберг припомня, че някои ръководни кадри на организацията са поставени под домашен арест в Иран. Според германския експерт, един от големите въпроси в момента гласи: дали иранското ръководство на Ал Кайда ще поеме водещата роля?

Нека не забравяме и другите огнища на Джихада – Вазиристан например, онзи трудно контролируем пакистански район на границата с Афганистан, където навярно се крият още доста терористи от ядрото на Ал Кайда. Клетки на терористичната организация има също така в Ирак и Йемен.

Фанатизираните вълци-единаци

След смъртта на Осама бин Ладен международните експерти по тероризма все по-активно изучават и други ислямистки терористични организации, като Боко Харам в Нигерия и Ал Шабаб в Сомалия. Боко Харам се смята за радикална ислямистка секта, която иска да въведе Шериата за 160-те милиона нигерийци. Според Гидо Щайнберг, организации като Ал Шабаб или Боко Харам не действат непременно по нареждане на Ал Кайда.

Напоследък, главно в Европа, се появи нов тип ислямистки тероризъм. През март в Тулуза Мохамед Мерах застреля седем души, сред които три деца. Той се обяви за муджахидин и се похвали, че имал връзки с Ал Кайда. Подобен беше и случаят с Арид Ука, който през февруари 2011 уби на франкфуртското летище двама американски войници.

И в двата случая става дума за фанатизирани, крайни джихадисти, които се радикализират чрез интернет и после самостоятелно пристъпват към терористични действия, без заповед от пряк ръководител и без да принадлежат към определена терористична клетка. Според оценки на органите за сигурност, на територията на Европейския съюз има около 400 потенциални терористи от този тип. Повечето от тях са в Германия, Франция, Великобритания и Белгия.Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов