Избрани Новини

Бум на рак от нитрати в салатите

Архив Пловдив

25-04-2012, 13:02

Автор:

БургасУтре

Всичко от Автора

Химикалът докарва страшни стомашни инфекции

и се образуват се тумори, разясни специалистът. Най-честата локация е рак на дебелото черво, тъй като в най-големи количества те се концентрират  в него.

 Като пример за завишени случаи на онкологични заболявания проф. Никола Александров посочи Япония.

Проверки показаха, че в момента салатите, особено зелената салата, са пълни с нитрати, и докарват куп диарии, повръщане и гастрити, твърдят общопрактикуващите доктори. 

Искат затвор за опасни пестициди

Търговците на опасни пестициди да отиват в затвора, поискаха фирмите от растителнозащитния бранш. Те настояват за криминализиране на злоупотребата с препарати за борба с неприятелите и болестите по нивите, защото тя носи огромни опасности за човешкото здраве. Освен това често се случва реколтата от цели блокове да е компрометирана и земеделците да търпят огромни загуби. В момента нашето законодателство предвижда фермерите, които употребяват такива препарати, да се санкционират с глоба от 2400 до 5000 лв. Препаратите ментета идват у нас от Далечния изток, а в страната ни около 20 на сто от използваните пестициди са фалшиви. За да се предотвратят злоупотребите, от Българската агенция по безопасност на храните започват засилени проверки и на пратките, които пристигат с куриерските фирми. Проверките сочат, че вносът на неразрешени препарати става предимно в малки опаковки. Над 1 млрд. евро се печели от бизнеса с фалшиви субстанции, сочат сметките на Европол.

 http://www.burgas.utre.bg/zdrave_i_krasota/2486-bum_na_rak_ot_nitrati_v_salatite

 



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов