Избрани Новини

Панагюрското златно съкровище идва във Варна за цяло лято (+)

Мисия Варна

20-04-2012, 12:30

Снимка:

АРХИВ

Автор:

РОСИЦА ПЕНКОВА

Всичко от Автора

Заедно с Панагюрското съкровище ще бъдат изложени и уникални тракийски предмети, конфискувани от иманяри и контрабандисти

Панагюрското златно съкровище идва във Варна за цяло лято.

Златните предмети, които в момента са в Панагюрище, ще могат да се видят във Варна след 23 май, съобщи директорът на Регионалния исторически музей Валентин Плетньов. Експозицията ще остане през целия летен сезон. Заедно с оригинала на Панагюрското съкровище, в експозицията във Варна ще бъдат изложени и уникални тракийски предмети, конфискувани от иманяри и контрабандисти, опитали се да ги прехвърлят през границата. Тук ще са непоказваните пред широка публика предмети от гробницата на тракийски владетел от ІV в. пр.н.е., открити през 2005-а между ямболските села Златиница и Маломирово, които предизвикаха медина сензация през последните години. Експозицията ще включва златни накити, открити от иманяри в гроба на тракийска прицеса край Синеморец и римското златно съкровище, конфискувано на ГКПП Капитан Андреево при опит да бъде изнесено от страната. Антична гръцка керамика с червени орнаменти, принадлежала на древен жител на Аполония Понтика (Созопол) ще допълни колекцията.

Близо 1 млн. лева бяха приходите от летния гастрол на златото на древните траки преди 6 г. във Варна. Сега варненските археолози се надяват да надминат този своеобразен рекорд.

В Деня на музеите - 18 май, отваря врати и изцяло ремонтираният Археологически музей във Варна. "Ремонтът е много голям. Такъв не е правен тук от 1983 г. Всичко е изпълнено много качествено и залите вече са с модерно оборудване. Само за 15-те високотехнологични витрини са платени близо 1 млн. лева", похвали се Валентин Плетньов.







Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов