Избрани Новини

Виктория Радева стана шампионка по шахмат

Архив Пловдив

11-04-2012, 21:26

Снимка:

ПловдивУтре

Автор:

Петър Боев

Всичко от Автора

Пловдивският талант си осигури титлата един кръг преди края с поредния си бърз мат, този път на 20-ия ход

Виктория Радева спечели трета поредна шампионска титла на България по класически шахмат. След двата си златни медала при 10-годишните, възпитаничката на шах-клуб Пловдив прибави злато и в по-горната възрастова група до 12 години. Това стана един кръг преди края на държавното първенство, което се провежда в новотел Пловдив.

В партия от шестия кръг Вики матира с белите фигури Радилена Бурева от софийския клуб Шах-21. На 15-ия ход нашето момиче превзе фигура на съперничката си и след още 5 хода я матира. Така Радева има 6 точки от 6 възможни. Следващата шахматистка в класирането – Ана Вълева от Бургас, е едва с 4,5 точки, което прави пловдивчанката недостижима на върха.

Утре сутринта са партиите от последния седми кръг, в който Вики ще играе срещу Магдалена Тодорова от Бургас и ще гони 100-процентов актив от 7 победи в 7 двубоя. Официалното награждаване на турнира е насрочено за 13,30 часа в новотела.

Титлата в Пловдив гарантира на Радева участие на Европейското първенство в Прага (Чехия) през август. Три месеца по-късно, през ноември, пловдивският талант ще се пусне и на Световния шампионат в Марибор (Словения), тъй като вече има спечелена квота заради вицешампионската си титла от предишната надпревара на планетата.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов