Избрани Новини

Измамница събира дарения от името на отец Иван от Нови хан

Архив Бургас

09-04-2012, 17:41

Снимка:

БГНЕС

Автор:

БургасУтре

Всичко от Автора

Мошеничката взимала пари, хладилници, дори резачка за дърва. 

Измамница, която се представяла за монахиня, събирала пари, техника и вещи като "дарения" от името на отец Иван от Нови хан, съобщава bTV.

Наглата мошеничка се представяла с имената Майка Тереза или Екатерина. Попаднали в капана й хора я описват като 45-годишна жена, висока около 165 см, слаба, с черна роба и забрадка. Самият отец Иван е сред първите й жертви, съобщава vesti.bg.

Жената го излъгала, че е издействала месо за дома, и поискала документи от него, които да представи на месокомбинат във Велико Търново.  По този начин тя успяла да се сдобие с параван за следващи измами - документи с подписа на духовника.

Отец Иван казва, че абсолютно всички контакти с дарители се осъществяват пряко от него. Почти през ден обаче хора му се обаждат да се похвалят, че са дарили пари през "пратеницата му".

Преди два месеца измамницата се завъртяла по хотелите в Хисаря, за да събира уж помощи от негово име. Тя обяснявала, че трябват поне 100 лева за децата в Нови хан. 

"Сестра Екатерина" получила няколкостотин лева от два хотела в града, показвайки само документите на отец Иван, но без да се легитимира с лична карта и без да има разрешение от община Хисаря за правото да събира дарения
При посещенията си в различни фирми жената казвала, че събира пари, за да купи 120 хляба за приюта в Нови хан. 

Същата схема приложила и в Троян, където обаче служителка в офис я заподозряла.  Измамите са в различни размери - от 300 лева до... хладилници и резачки за дърва.  Проверката на Би Ти Ви показа, че в полицията в Хисаря няма подадени жалби срещу сестра Екатерина. Именно затова органите на реда не се занимавали с тази злоупотреба.

На 2 април започна Националната дарителска кампания за изграждане на модерен дом за децата на отец Иван от Нови хан. Кампанията е под патронажа на Министерството на регионалното развитие и благоустройството.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов