Избрани Новини

Спасители вардят нудисти срещу 500 лева

Мисия Варна

06-04-2012, 06:14

Автор:

ВАРНАУТРЕ

Всичко от Автора

Туристическият бизнес от Шабла до Обзор търси от управители на ресторанти и хотели до работници по поддръжката, гладачи и охрана.

Стотици безработни добруджанци извиха опашка по време на шестата поредна специализирана трудова борса в Добрич.

Кандидатите се тълпяха един през друг с едничката цел да стигнат до щандовете на около тридесетината работодатели. Туристическият бизнес от Шабла до Обзор търсеше от управители на ресторанти и хотели до работници по поддръжката, гладачи и охрана. Най-много работни места - около 2000, бе обявила Албена, която е и най-големият курорт на Добруджанското Черноморие. Работници търсеха и хотели от Слънчев бряг.

"Търся си работа като сервитьор. Работих в Германия със семейството си, но преди два месеца се прибрах", разказва Четин Шукри. Мъжът се трудел в чужбина за 50 евро на ден. "Не знам какви заплати дават в България", призна си той. Да си намери работа като администратор, се надяваше и Снежана Илиева, която била съкратена от длъжността управител и спедитор в сладкарски цех. "Ветераните", които не за първи път търсят работа в туристическия бранш, споделиха, че не биха се хванали като сервитьори за по-малко от 600 лв. Пред "Стандарт" председателят на Българската хотелска и ресторантьорска асоциация за Североизточна България Димитър Димитров споделя, че тази година браншът запазва работните заплати на нивото от 2011-а. "В 4- и 5-звездните хотели брутните заплати са от 700 до 1500 лв. за готвачи. В 2- и 3-звездните - от 600-700 до 1200-1300 лв.", каза Димитров. За първи път организаторите бяха поканили и учениците от профилираните езикови и туристически гимназии в града. За втори път със свой щанд се представи и EURES системата за работа в чужбина, която отчете голям интерес към обявените места.
БЧК пък участва с щанд, на който набираше спасители. Търсят се около 30 души, каза ръководителят на сектора Петър Андреев. Той разкри, че някои от наетите ще бъдат на новите постове - 8 на брой, които ще са разположение на нудистки плаж. Той ще обхваща ивицата след хотел "Гергана" в Албена до Кранево. "Там имаше само два поста, но от тази година ивицата се стопанисва от "Албена" АД и са направени нови 6 поста. Първите спасители ще започнат работа още за Великден, а по-голям брой ще бъдат назначени в края на май - началото на юни. И тази година спасителите ще работят за основна заплата от по 500 лв.", добави Андреев.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов