Избрани Новини

Започна делото "Коста Конкордия", отварят черната кутия

Новините

03-03-2012, 19:04

Снимка:

БГНЕС

Автор:

ВарнаУтре

Всичко от Автора

По време на делото в италианския град Гросето ще бъде отворена официално черната кутия на "Коста Конкордия"

Започна първото съдебно заседание по делото за катастрофата на кризисния кораб „Коста Конкордия".

Делото се гледа в италианския град Гросето. На него ще бъде отворена официално черната кутия на морския съд с очакване записът в нея да изясни случилото се, съобщават световните медии.

„Надяваме се съдържанието на черната кутия да даде нов тласък на разследването ни и евентуално да бъдат установени нови отговорности", каза прокурорът Франческо Верузио, цитиран от ДПА.

На заседанието, протичащо при закрити врата, присъстват оцелели, роднини на жертвите, адвокати и различни експерти, общо неколкостотин души. Поради внушителния брой на хората, заседанието се води в пригодения за целта театър. Гросето е превзет от италиански и чуждестранни медии, а кварталът около театъра е заграден от полиция, посочва АФП.

В залата не присъства капитанът на кораба Франческо Скетино. Той е смятан за главен виновник, за корабокрушението от 13 януари, отнело живота на 32-ма души.

Човекът, когото печатът нарече „капитан страхливец", е под домашен арест и според един от адвокатите му „се бои за сигурността си". Капитанът е съден и за това, че е изоставил кораба преди евакуацията на пътниците да приключи.

Съдебни действия са предприети срещу общо девет служителя на компания "Коста Крочиере" по обвинения в убийство по непредпазливост, корабокрушение и липса на комуникация с морските власти.

Съдиите са одобрили над 4200 иска, подадени не само от пътници, но и от местните власти, природозащитни организации и жители на остров Джилио, край което се разигра трагедията.

Компанията собственик предложи по 11 000 евро обезщетение на оцелелите, които не са пострадали физически. Много от тях обаче искат много по-сериозна компенсация.

Компанията обвинява за случилото се капитана Скетино с аргумента, че е прекарал кораба по неразрешено трасе, при което близо 115 000-тонният съд се ударил в подводни скали.

В злополучната нощ на борда на „Конкордия" имало 4229 пътника, в това число 3200 туристи от над 60 националности и към 1000 души екипаж. Припомняме, че при крушението загинаха 32-ма души, като седем от тях се смятат за изчезнали, припомня АФП.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов