Избрани Новини

"Безопасни улици от Валя" обхвана пешеходните пътеки в България

Архив Бургас

25-02-2012, 11:32

Автор:

Светлина Еленова

Всичко от Автора

До 1 май ще бъдат обезопасени пешеходните пътеки в цялата страна.

Заповед с указания за обезопасяване на пешеходните пътеки в страната до 1 май подписаха министрите Цветан Цветанов и Лиляна Павлова. Новите мерки са вследствие на състоялата се в София кръгла маса, организирана по настояване на Фондация „Безопасни улици от Валя”и Национално движение  “Червена пътека”. Целта на срещата беше да се вземат адекватни мерки за намаляване на убийствата на пътя.

Предвидени допълнителни мерки за обезопасяване на пешеходната пътека с оглед своевременното й възприемане от водачите. Целта е предпазване на здравето и живота на пешеходците.

Досега съществуващата нормативна уредба не е актуализирана от 1989 година. В нея се забранява поставянето на неравности на улиците, по които се движи масов градски транспорт.

Новите указания допускат това да става по предписание на службите, определени от министъра на вътрешните работи за контрол на правилата за движение, съобразно пътно-транспортната обстановка и съгласувано с администрациите, управляващи пътя.

Важен момент в подписаните указания е, че се допуска изграждането на „повдигната“ пешеходна пътека. Подробно са описани изискванията за организация на движението, сигнализацията и осветяването на пешеходните пътеки.

Заповедта, с която се утвърждават указанията, е на основание чл. 25, ал. 4 от Закона за администрацията, § 18, ал.4 от Заключителните разпоредби на Закона за устройство на територията и във връзка с Решение № 946 от2011 г. на Министерския съвет за одобряване на Национална стратегия за подобряване безопасността за движение по пътищата в Република България за периода 2011 –2020 г.

Целта е там, където липсват съоръжения, пътни знаци и светофарни уредби или те не са поддържани добре, да се приведат в съответствие с изискванията за безопасност.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов