Избрани Новини

Българите на „Коста Конкордия” спасили 1000 пасажери

Мисия Варна

21-01-2012, 13:08

Снимка:

БГНЕС

Автор:

ВарнаУтре

Всичко от Автора

Българските моряци са извеждали хората и са им казвали какво да правят, за да стигнат до спасителните лодки.

"Монитор" разказва, че българските моряци са евакуирали над 1000 пасажери от катастрофиралия италиански лайнер „Коста Конкордия”.

Нашенците са извеждали хората и са им казвали какво да правят, за да стигнат до спасителните лодки. Това разказаха петимата български моряци, които се завърнаха у нас в четвъртък вечерта. На 13 януари луксозният лайнер се блъсна в скали край бреговете на остров Джилио.

Аз тъкмо бях излязъл от банята, когато усетих трус и силни вибрации, разказа първият механик на „Коста Конкордия” - варненецът Петър Петров. Той хукнал към машинното поделение, където видял първата пробойна. В същото време останалите българи празнували в един от баровете.

Преди лошата новина да бъде оповестена, екипажът е разставен по местата за евакуация на пътниците. Едва след това е започнало спасяването с 12-те лодки.
„Няколко пъти видях, че капитанът е там. 100% не се е оттеглил с първите. Напълно е възможно да се е хлъзнал човекът, не съм го видял как е стигнал до брега

„Не е имало паника, нито суматоха. Помолих хората да се прехвърлят от другата страна на палубата, за да можем да ги вземем в спасителната лодка, в която се събраха 150 души”, разкри хотел-фитерът Георги Стоев. Някои скочили във водата и успели да се доберат с плуване, тъй като лайнерът бил на 50 метра от брега. За късмет температурата на морската вода е била 16 градуса. Техникът по поддръжката Камен Пеев е категоричен, че инцидентът е следствие от навигационна грешка. Очаква се компетентните органи да установят точните причини за катастрофата.

Работа без твърд договор по 13-14 часа на ден и ядене на водниста манджа са само част от условията на част от екипажа на „Коста Конкордия”, разказва „Дойче Веле”.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов