Избрани Новини

Попове: Владиците с досиета вън!

Новините

21-01-2012, 12:40

Автор:

ВарнаУтре

Всичко от Автора

ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА
Най-интересното от в. "Труд" на 21 януари

Свещеници от Неврокопската епархия, управлявана от дядо Натанаил - агент Благоев, поискаха в декларация всички митрополити, чийто имена бяха огласени от комисията по досиетата, да напуснат и да се свика църковно-народен събор, пише „Труд”.

Според отците от Сандански Владко Тасков и Николай Ризов, дядо Натанаил, а и останалите митрополити с досиета, на практика са се самоотлъчили от църквата. “Митрополитите трябва да се покаят, да искат прошка от миряните и където искат да ходят, но да не мърсят вярата. Те са изпаднали от лоното Христово”, твърдят двамата отци. В благоевградския храм, който е в същата епархия, научиха от медиите за декларацията. Според местните свещеници изявлението е опасно и може да доведе до нов църковен разкол. Някои свещеници се страхуват да кажат открито подкрепят ли инициативата. Дядо Натанаил е неоткриваем, откакто бе обявен за агент на ДС.

Очаква се днес членовете на Светия синод да се съберат за първи път след скандала на света литургия в столичния храм “Св. Неделя” по случай празника на св. Максим Изповедник и имен ден на патриарха. Очаква се там да се появи и друг скрил се владика - Кирил Варненски (Владислав).

От поредната порция разсекретени досиета става ясно, че някои от митрополитите са били разработвани от ДС много преди да бъдат вербувани. В две от папките - на Русенския митрополит Неофит и на владиката в САЩ Йосиф, документите от агенти, донасяли за тях, са повече, отколкото написаните от духовниците. В папката на Неофит, което е много тънка, дори няма документи от него, а само твърдения от водещия офицер, че такива е имало. От досието “Симеонов” става ясно, че ДС го проучва още като ученик и като студент.

В справка от 1964 г. е описано семейството на бъдещия владика - като политически неактивно, но много религиозно - всяка седмица ходят на църква. Самият Неофит е описан от ДС като младеж без “политически прояви, порочни слабости и наклонности”, но има разказ как е говорил на немски език със сина на източника на агента от ДС. В доноса агентът, проучвал Неофит, дори е поместил разказ от трето лице как “обектът” бил близък с учителка по пиано, която му приписала апартамент, преди да почине. И намек, че това е станало, защото го била “подтикнала към съвкупление”. От папката за дядо Йосиф също става ясно, че е проучван от ДС много преди да бъде вербуван.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов