Избрани Новини

13 януари: Постна мусака и Зелена салата с екзотичен дресинг

Архив Варна

12-01-2012, 22:06

Автор:

Елена Пенчева

Всичко от Автора

Стомахът и червата са уязвими и следва да се избягват силните подправки, трудносмилаеми, пържени,тежки и мазни храни.

Луна Дева. Дева управлява процесите на храносмилане и движението на веществата в организма. Стомахът и червата са уязвими и следва да се избягват силните подправки, трудносмилаеми, пържени,тежки и мазни храни. Желателно е консумирането на билкови чайове, подпомагащи работата на храносмилателната система. Освен всичко друго течностите ще стимулират метаболизма, който в този период е забавен.
Когато Луната преминава през земните знаци, в организма се усвояват веществата необходими за процесите, управляващи растежа, възпроизводството и регенерацията на тъканите и скелета. Дева усвоява най-добре храните, съдържащи калиев сулфат и витамини от група Б: зеленолистни зеленчуци, тиквички, картофи, пъпеши, ябълки, круши, папая, сливи, смокини, всички зърнени продукти и маслата от тях, кафяв ориз. Подходящи подправки и билки, които ще балансрат храносмилателната система са: Лайка, Червен кантарион, Живовляк, Сладник, Звъника, Босилек, Копър, Бахар Розмарин, Валериана и Гинко-Билоба. Пчелният мед също - особено ефикасно средство е да се изпие сутрин на гладно чаша топла вода с лъжичка мед, разтворена в нея.Сред животинските продукти подходящи за консумация са постните меса и нискомаслените млека и сирена.
20 лунен ден. През този ден в менюто е позволено всичко, с изключение на птиче месо. Днес също е добре да опитате някакво ново екзотично и необичайно ястие.

Ще продължим да се придържаме към безмесното меню, за да използваме намаляващата фаза на Луната и пречистващите способности на Девата.

Мусака от тиквички и картофи

Продукти:

400 г тиквички
400 г картофи
4-5 по-дребни моркови
3-4 супени лъжици олио
4 яйца
1 чаена чаша кисело мляко
1 супена лъжица брашно
1/2 връзка копър
1/2 връзка магданоз
черен пипер
сол

Приготвяне:

Тиквичките и картофите се обелват. Нарязват се на кубчета и се смесват. Слагат се в тавичка. Към тях се прибавят нарязаните на тънки кръгчета моркови, наситнените копър и магданоз, черен пипер и сол на вкус. По­ливат се с мазнината и се разбъркват. Мусаката се пече до омекване на зеленчуците. Яйцата се разбиват. Смесват се с млякото и брашното. Получената заливка се из­сипва равномерно върху ястието. То се запича до получаването на приятна червеникава коричка.

Чудесно допълнение кам това простичко ястие ще бъде Микс от зелени салати с екзоничен дресинг и семена. Така ще сме изпълнили и всички препоръки за менюто през деня!
Можете да използвате всякъкви зеленолистни-маруля, спанак, айсберг, рукола или каквото намерите. Не режете листата-накъсайте ги на по едри парченца, а ако добавяте спанак изберете по млади листенца. Тайната на тази вкусна салата е в дресинга и разнообразието от кълнове и семена. За дресинга са ви необходими 1 с.л. горчица, 1 с.л. пчелен мед, 2 с.л. лимонов сок, 6 с.л. зехтин, сол, черен пипер, 1 глава червен лук и по желание може магданоз или копър.
Всичко, без лука и подправките смесете в дълбока купа, разбъркайте добре за да се получи хомогенна смес, а после добавете лука нарязан на кръгчета или лунички и зелените подправки. Разбъркате и оставете малко, да може лукът леко да се маринова. След  това добавете зеления микс, разбъркайте добре и поръсете с различни семена, кълнове и ядки-сусам, тиквено и слънчогледово семе, орехи, бадеми, кашу. Колкото по- разнообразни толкова по пъстра и вкусна ще стане  салатата. Можете да добавите парченца авокадо и обезмаслено сирене.

Добър апетит!




Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов