Избрани Новини

О, не пак умора!

Архив Пловдив

17-12-2011, 13:30

Автор:

Цветелина Йорданова

Всичко от Автора

Вижте симптомите за умората

Умора - зимна, лятна, пролетна, есенна. Докога? Симптомите на умора и сънливост могат да се дължат на различни причини. Предлагаме ви списък с 8 от тях...

1. Липса на сън

Сънят е изключително важен за правилното функциониране на нервната ни система. Всеки възрастен трябва да си осигурява от 7 до 8 часа сън на нощ.

По-краткият или продължителен сън може да доведе до сънливост и невъзможност за концентрацията, нарушена памет и логическа мисъл.

Затова е важно осигуряването на пълноценен сън всяка нощ. Избягвайте използването на лаптоп, мобилен телефон и телевизор в спалнята преди заспиване. Ако безсънието продължава дълъг период от време, причината може да се дължи на по-сериозно разстройство на съня, което да налага консултация с лекар.

2. Сънна апнея

Състоянието заема водещо място сред заболяванията на съня. Според световните данни обструктивната сънна апнея засяга до 4% от мъжете и 2% от жените между 30 и 70 години.

За сънната апнея е характерно повтарящи се епизоди на пълно (апнея) или частично (хипопнея) спиране на дишането по време на сън. Тези дихателни паузи се дължат на колапс на горните дихателни пътища в началото на вдишването. За да се преодолее този колапс е необходимо т. нар. микропробуждане на мозъка, което силно нарушава структурата на съня. В тежки случаи дълбокият сън и т. нар. РЕМ сън може да липсват.

Най-ефективното лечение на сънната апнея е с СРАР-апарати (CPAP – continuous positive airway pressure), чийто ефект се състои в осигуряване на проходими горни дихателни пътища.

Важно е и отказване от употребата на алкохол и тютюнопушене и намаляване на излишните килограми.

3. Непълноценно хранене

Нередовното хранене и консумацията на нездравословни храни може да доведе до умора.

Добре балансираният хранителен режим, съдържащ пълнозърнести храни, разнообразие от пресни плодове и зеленчуци и умерено количество протеини, помага за за поддържане на цялостното здраве, включително за регулиране на кръвната захар и осигуряването на енергия.

Не пропускайте закуската!



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов