Избрани Новини

Аборти превръщат Албания в страна на мъжете

Новините

02-12-2011, 13:50

Автор:

ВарнаУтре

Всичко от Автора

За този проблем пред страната предупреди по-рано и Програмата за развитие на ООН.

Съветът на Европа твърди, че благодарение на планираните аборти в Албания се раждат много повече мъжки, отколкото женски деца, пише "Нова Македония".


През последните години Албания, благодарение на робуването на традицията и селективните аборти, все повече се превръща в страна на мъжете.

По данни на Съвета на Европа на 100 момичета в Албания се раждат 114 момчета, като нормалното съотношение е 104 до 106 момчета на 100 момичета. За този проблем пред страната предупреди по-рано и Програмата за развитие на ООН.

Властите в Тирана твърдят, че данните на Съвета на Европа не са точни и че съотношението между родените женски и мъжки деца е 99,99 къмто 100.

В албанското министерство на здравеопазването и държавните болници в страната заявяват, че всичко е в реда на нещата и не знаят за случаи на аборт заради пола на бебето. Те обаче не изключиха вероятността подобни интервенции да стават в частни клиники или дори от лица, които не са квалифицирани за този вид работа.

Оказва се, че този проблем не е характерен само за Албания. Тази практика според Съвета на Европа е разпространена в Армения, Грузия и Азербайджан, както и в много страни извън Европа, особено в Китай, Индия и Виетнам.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов