Избрани Новини

Депутати от ГЕРБ дискутираха със земеделци и експерти Закона за стоковите борси и тържища

Архив Пловдив

29-11-2011, 15:26

Автор:

ПловдивУтре

Всичко от Автора

Над 150 души се събраха за нея снощи в пленарната зала на Община Съединение

Да се даде възможност на производителите на плодове, зеленчуци и животински продукти да продават за определен период от време и след 3 декември от бусове, ако те отговарят на изискванията и са вътре в пазарите на производителите - този въпрос се ангажира да постави пред земеделския министър и пред директора на Агенцията по безопасност на храните народният представител Димитър Лазаров след 3 часова оживена среща със земеделски производители от 9 общини в пловдивска област.

Над 150 души се събраха за нея снощи в пленарната зала на Община Съединение. Да отговорят на въпросите им пристигнаха експертен екип от Комисията по стокови борси и тържища начело с председателя Едуард Стойчев; Атанас Нейков, началаник отдел „Контрол на храните“ към Областната дирекция на Агенцията по храните; директорът на Регионалната дирекция на Комисията за защита на потребителите Таня Димитрова, директорите на Областните служби по земеделие и ДФ Земеделие Велина Панчева и Йосиф Ячев, кметове и общински съветници от Съединение, Марица, Родопи, Стамболийски, Кричим, Перущица, Лъки, Куклен и Сопот.

Земеделските производители получиха изчерпателна информация по темата на срещата - пререгистрацията във връзка със Закона за стоковите борси и тържища, който се оказа, че макар и приет още в началото на лятото, продължава да буди въпроси сред стопаните. Освен вълненията им, свързани с осигуровките, с данъците и със средствата, които трябва да отделят, за да регистрират фирма, ако желаят да продават продукцията си на едро - на борси и тържища - хората споделиха и опасенията си, че на тържищата в пловдивска област не са осигурени условия за всички да продават стоката си и дори те коректно да изпълнят условията за пререгистрация, след 3 декември няма да има къде, освен от бусове, да реализират продукцията си.

„Това не е нещо, което зависи от нас, затова Законът трябваше да се въведе след като собствениците на тържища изпълнят условията“, коментираха участници в срещата, според които – ако не се намери вариант да продават, тонове земеделска продукция ще остане нереализирана, а много от тях ще претърпят сериозни загуби. Ангажиментът на депутата Димитър Лазаров за поставяне на проблема им пред министъра на земеделието и храните и пред директора на Агенцията по безопасност на храните срещна одобрението на земеделските производители в залата. Те получиха уверения и от останалаите народни представители, които бяха на срещата – Георги Плачков и Илия Пашев - тя да не е последна.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов