Избрани Новини

Вдигат 10 пъти наказанието за лекарска грешка

Новините

24-11-2011, 08:40

Автор:

ВарнаУтре

Всичко от Автора

Преглед на печата: Най-интересното от "Труд"

Глобата при лекарска грешка, в резултат на която пациентът е починал,

да се увеличи десетократно, предлага министърът на здравеопазването д-р Стефан Константинов след смъртта на 35-годишната родилка Надежда Узунова, цитиран от в. „Труд”.
Два закона уреждат стандартите за медицинска помощ и отговорността при неспазването им - Законът за здравето и Законът за лечебните заведения. В момента, ако една болница наруши правото на достъпна медицинска помощ за пациентите, регламентирано в чл. 81 от Закона за здравето, наложената глоба може да е в размер от 500 лв. до 1500 лв. Ако са нарушени изискванията за спазване на медицинските стандарти, регламентирани в чл. 6 от Закона за лечебните заведения, санкциите стигат до 2000 лв.
Това означава, че, ако депутатите възприемат препоръката на министър Константинов, санкциите за лекарска грешка, завършила със смърт на пациент, ще струват на лечебните заведения 15 000-20 000 лева. “До края на седмицата ще разговаряме с министър Константинов, за да изясним какво конкретно ще съдържат текстовете за промени в законодателството”, каза за “Труд” председателката на комисията по здравеопазване Десислава Атанасова. Във връзка със смъртта на Надежда Узунова Министерството на здравеопазването назначи две медицински проверки - на регионалната здравна инспекция-София и на агенция “Медицински одит”, по-известна като медицинската ДАНС. Извършва се и съдебномедицинска експертиза.
В комисията, създадена от министерството, има и двама представители на столичното кметство, защото “Шейново” е общинска болница. Здравната комисия към Столичния общински съвет също ще разгледа подробностите около инцидента. “
“Никакъв компромис няма да направя с пропуски и неглижиране на пациенти, но важно е да се види и причината”, заяви още Фандъкова. “Директорът на болницата обяви, че има установена небрежност при приемането на родилката. Всеки, който е допуснал небрежност, трябва да бъде наказан”, е мнението на Фандъкова. Тя изказа съболезнования към близките на починалата жена. “В болница “Шейново”, която е една от най-големите болници, има много раждания, работят много добри лекари, но това не означава, че трябва да си затваряме очите и да правим компромиси с живота и здравето на хората”, каза в заключение кметицата на София.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов