Избрани Новини

Мария Неделчева призовава за защита на жените по време на война

Архив Пловдив

23-11-2011, 13:57

Автор:

ПловдивУтре

Всичко от Автора

Комисията по правата на жените и равенството на половете гласува в подкрепа на доклада на Норика Николай (Румъния, АЛДЕ)

Комисията по правата на жените и равенството на половете гласува в подкрепа на доклада на Норика Николай (Румъния, АЛДЕ) относно «Положението на жените по време на война».

Докладът подчертава уязвимостта на жените в зоните на конфликт. Често първите жертви са жените - обект на сексуално насилие, което се състои понякога в масови изнасилвания. Те страдат от драматичните физически и психологически последствия, а изнасилването като военно оръжие е унищожаващо човешката личност. Мария Неделчева внесе изменения, имащи за цел защитата на жените по време на конфликти, също както и на техните семейства и деца, които може да се родят от изнасилванията.

Често заклеймявани, жените-жертви на сексуално насилие и техните деца са изолирани от своята общност. Това води до второ изключване. Мария Неделчева напомня, че « в тази логика трябва да се води борба срещу ненаказуемостта. Извършителите често остават ненаказани в някои региони на света, което за съжаление не променя ситуацията. » В една от своите поправки евродепутатът посочва важната роля на образованието в еманципацията на жените и младите момичета, в борбата със стереотипите и еволюцията на манталитетите. « В образователните системи трябва да се наблегне на зачитането на достойнството на жените. », изтъква М.Неделчева. Докладът ще бъде гласуван в пленарна зала през януари 2012.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов