Избрани Новини

Заплашиха ме с мъчения, за да не говоря за Филчев

Новините

16-11-2011, 09:58

Снимка:

Кристина Баракова-Албу© ВАРНАУТРЕ.БГ

Автор:

ВарнаУтре

Всичко от Автора

Калайджиева е обвинена задочно за участие в убийство, през 2000 г. е обявена за издирване, през 2007 г. е арестувана в Лондон, а после е освободена. Говори за първите пред медиите от 11 години в изгнание.

Телефонен терор и заплахи, че ще изживее наяве сцени от "Екзорсиста", сочен за най-страшния филм на ужасите за всички времена, накарали бившата прокурорска секретарка Димитринка Калайджиева да напусне България. 

За изживяното Калайджиева разказва в публикация днес в "24 часа" в първото си интервю по телефона от Лондон след 11 г. изгнание.

Калайджиева е обвинена задочно за участие в убийството на ямболската адвокатка Надежда Георгиева с мъжа си Пламен и винарския бизнесмен Орлин Аврамов. Миналия четвъртък тя получила призовка, но няма да се яви утре в съда в София. Очаква се да дойдат другите двама подсъдими и най-после делото да бъде възобновено.

Процесът бе спрян през 2009 г., докато приключат делата за екстрадиция и европейска заповед за арест на Калайджиева. През 2000 г. тя е обявена за издирване, през 2007 г. е арестувана в Лондон, а после е освободена. Магистратите на Острова отказват да върнат българката с мотива, че разследването за убийството е опорочено. "Не мога да бъда сигурен, че ответницата бяга от правосъдието", пише в решение на съдия Хауърд Ридъл от 17 март т.г. В него се сочи, че той вярва в българската съдебна власт и приема, че самият съдебен процес би бил честен. Но не можел да избяга от заключението и "неопровержимите доказателства", че първоначалното разследване през 2000 г. е било опетнено от начина, по който Димитринка е била третирана тогава, и "от пълната липса на правилно разследване на твърденията срещу г-н Филчев".

Европейският съд по правата на човека обявява решение по делото "Колеви срещу България" в същия ден. То е заведено от близките на покойния прокурор Николай Колев, застрелян в края на 2002 г., а преди това разследван по делото "Георгиева". Евросъдът прие, че разследването за смъртта на Колев не е било независимо, обективно и ефективно. Миналата година прокуратурата обяви, че възобновява за пореден път делото "Колев". Следователи се върнаха и към папките за смъртта на Николай Джамбов. Делото отдавна е прекратено.

Заключението е, че той се е самоубил и няма доказателства да е подтикнат да го стори. Давността по случая "Джамбов" изтече и вече нищо не може да се прави.
По нареждане на съдия Владимир Астарджиев утре в съда от затвора в Ловеч трябва да бъде доведен Илия Николов. Според прокуратурата той е "изключително важен свидетел". Обещал да направи разкрития за убийството на Георгиева, но в замяна искал да лежи по-малко. Разпитите са на приключване. Най-оптимистичните прогнози са, че делото ще приключи с присъда преди края на годината.

Надежда Георгиева бе намерена мъртва на 28 февруари в дома й в жк Стрелбище със смазана глава от удари със сатър.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов