Избрани Новини

Всеки трети българин е с наднормено тегло

Архив Варна

17-06-2011, 04:27

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

38 процента от българите на възраст от 14 до 60 години са с наднормено тегло. Това сочи изследване на МБМД, проведено между 11 и 16 май тази година. Анкетата е по поръчка на Българската федерация по фитнес и културизъм. Оказва се, че мъжете имат по-голям проблем със затлъстяването.

Повече от половината (52%) са с наднормено тегло, докато при жените процентът е наполовина - едва 25 на сто. Тревожно е обаче, че 51% от хората, които имат проблем с теглото, не го осъзнават. 65 процента от анкетираните си признават, че не спортуват. Основните причини за това са липсата на време, нежеланието да се спортува, скъпите занимания в спортните клубове или недостатъчните уреди в парковете, които са безплатни.

Тези, които все пак извършват някаква физическа дейност, за да поддържат тялото си, наблягат на разходките (26 процента), работа в градината (13 процента), фитнес (9 процента) или тичат в парковете (8 процента).

Анкетираните все пак отчитат, че нацията ни има проблем. 89 процента от участниците заявяват, че физическото състояние на населението е „по-скоро лошо”. Безпокойство буди и фактът, че страната ни е на едно от първите места в Европа по обездвиженост и затлъстяване.

Поради тази причина около 92% са „за” създаването на национална стратегия за здравословния начин на живот и преодоляване на проблемите с наднорменото тегло.

От Българската федерация по фитнес и културизъм ще започнат да изграждат фитнес площадки на открито, които ще са безплатни и достъпни за желаещите да се занимават с различни видове спорт. Почти 48 процента от участниците в проучването са заявили, че биха спортували на подобни уреди. Те дори са на мнение, че техните роднини биха последвали примера им.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов