Избрани Новини

US грама: Филчев некомпетентен и вероятно корумпиран

Архив Варна

16-06-2011, 05:29

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

Поредната грама на висш американски дипломат е обект на публикация днес в часовия вестник. В нея главен герой е бившият главен прокурор Никола Филчев. Hикола Филчев , главен прокурор на България в периода 1999-2006 г., е неефективен и вероятно корумпиран . Квалификациите се съдържат в грама от 10 януари 2003 г. на американския заместник-посланик Родерик Мур.

Тя е с гриф строго секретно и е предоставена от Уикилийкс на сайта Биволъ . Грамата е озаглавена Квадратурата на адвокатския кръг - атакувани са водещи фигури от управляващата партия . През последните седмици четирима от най-важните членове на така наречения адвокатски кръг, който е с огромно влияние в НДСВ, станаха прицел на различни по степен критики.

От грамата още става ясно ,че бившият началник на Генералния щаб Никола Колев и настоящ шеф на кабинета на президента е информирал американците в началото на 2003 г. за таен доклад за корупция в Министерството на отбраната, който е даден на висши военни и на президента.

Тази информация излиза от грама с гриф СЕКРЕТНО от 10 януари 2003 г., озаглавена "Квадратурата на адвокатския кръг - атакувани са водещи фигури от управляващата партия". Тя е подписана от зам.-посланик в София Родерик Мур.

В грамата, оповестена от сайта Биволъ, е отбелязано, че името на Колев трябва да се запази в тайна (strictly protect), което е характерно за ценните информатори на посолството. В базата на Wikileaks с доклади от София това е единствената грама за дълъг период от време: от юни 2001 г. до декември 2004 г.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов