Избрани Новини

Левичарите са по-страхливи от десничарите

Архив Варна

29-05-2011, 06:15

Снимка:

timenewsfeed.files.wordpress.com

Автор:

ВарнаУтре

Всичко от Автора

Левичарите са по-страхливи от десничарите, сочи ново изследване.

Психолозите установили, че хората, които гледат осем минутен клип от страшен филм проявяват повече симптоми, свързани с пост травматичен стрес, ако са левичари, отколкото десничари, предаде БГНЕС.

Когато били помолени да си припомнят събитията в клип от наситения с напрежение край на трилъра "Мълчанието на агнетата", левичарите дали по-разкъсан разказ, изпълнен с повече повторения, от десничарите.

Този ефект е обичаен за хората, страдащи от пост травматичен стрес. Учените смятат, че резултатите им могат да дадат ново обяснение защо хората развиват пост травматичен стрес и за начина, по който мозъкът се справя със страха. "Симптомите на пост травматичен стрес са почти два пъти повече, отколкото при десничарите.

Използвахме част от филма "Мълчанието на агнетата", за която знаем, че събужда страх, така че можехме да сравним разказите с филма. Левичарите имаха значително по-фрагментирани спомени и повече повторения. Изглежда, че след преживяването на страшно събитие, дори само на филм, левичарите проявяват поведение, подобно на това на хората, страдащи от пост травматичен стрес", заяви д-р Каролин Чаудхари от университета Кралица Маргарет в Единбург, която провела изследването.

"Мълчанието на агнетата" с участието на Антъни Хопкинс като серийния убиец Ханибал Лектър и Джоди Фостър като агента на ФБР Кларис Старлинг се смята за еди от най-напрегнатите трилъри, създавани някога.

Левичари са от 3 до 10% от хората по света. В младежка възраст те са повече, а в зряла - по-малко. Американският генетик Амар Клар установява, че специфичен ген определя дали човек е левичар или десничар още в утробата на майката.

Известни левичари политици и държавници през вековете са били Симон Боливар, Бисмарк, Луи Шестнайсети, Наполеон Бонапарт, Юлий Цезар, Карл Велики, Рамзес Втори, Тиберий, Махатма Ганди, много британски крале и кралици, например кралица Виктория.

Левичар е сегашният президент на САЩ Барак Обама, както и редица негови предшественици като Бил Клинтън и Джордж Буш-старши, Бенджамин Франклин и Томас Джеферсън, Джон Кенеди и Роналд Рейгън.

В армията от левичари са Аристотел и Ницше, Леонардо да Винчи, Рафаело, Микеланджело, Никола Тесла, Сергей Рахманинов, Луис Карол и Ханс Кристиан Андерсен.

В областта на технологиите най-известен левичар днес е създателят на "Майкрософт" Бил Гейтс, а в областта на киното - Анджелина Джоли.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов