Избрани Новини

БЗДП преброи водоплаващите птици

Архив Варна

18-01-2011, 13:29

Снимка:

BSDP.ORG

Автор:

ВарнаУтре

Всичко от Автора

Остров Персина е отново убежище за морските орли.

От 14 до 16 януари 2011 г. в цяла Европа едновременно се проведе среднозимното преброяване на водоплаващите птици, съобщи Българското дружество за защита на птиците (БЗДП).

Над 200 служители и доброволци на БДЗП и участващите партньори, организирани в 40 екипа обиколиха всички значими влажни зони в страната и проследиха броя, вида и разпространението на зимуващите у нас водолюбиви птици.

Теренната работа стартира на 14 януари (петък) в 6 ч сутринта.

Екипът на трансграничния проект между България и Румъния „Заедно за Дунав” организира преброяването по Дунав от Видин до Батин – над 300 километра.

Осем екипа, включващи 20 орнитолози – професионалисти и любители-доброволци от БДЗП, Дирекция на природен парк Персина, WWF България, РИОСВ Плевен, РИОСВ Търново и РИОСВ Монтана преброиха водоплаващите птици по поречието на Дунав, прилежащите вътрешни водоеми и долните течения и устията на реките Огоста, Искър, Янтра и Осъм.

„Най-вълнуващото наблюдение направихме на остров Персин в защитената зона „Беленски блата” – 14 млади морски орли, които се хранеха, почиваха и играеха край влажната зона – Това е най-голямото струпване на този вид, който става застрашен, регистрирано до момента в страната”, сподели отговорникът по мониторинга на проекта - 24-годишният Свилен Чешмеджиев.

Екипът на БДЗП Свищов взе пряко участие в броенето по река Дунав от Никопол до Батин, остров Персина, Свищовско-Беленската низина и долното течение на река Янтра.

Отчитането на птиците в участъка Никопол-Батин се проведе с лодка, предоставена от Дирекция на природен парк Персина.

Бяха изминати над 140 км по реката.

Най-интересните наблюдения в този участък бяха ято от 50 къдроглави пеликани и над 3000 големи белочели гъски.

В района на долното течение на река Янтра бяха регистрирани около 60 малки корморана – друг вид, който е на път да стане застрашен. Той зимува редовно в тази част на страната.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов