Избрани Новини

"24 часа": Нанка Колева: Мъжът ми отказа мокри поръчки на Филчев

Архив Варна

18-11-2010, 06:01

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

Бившият прокурор номер едно Никола Филчев и обвиняемият за изнудване Алексей Петров стоят зад две убийства - на бившия прокурор Николай Колев и на бившия шеф на баретите Филко Славов. Филчев пряко е спускал нарежданията, а хората на Алексей Петров са изпълнявали мокрите поръчки.

Това обясни пред TV7 съпругата на убития прокурор Николай Колев - Нанка Колева, пише "24 часа".

Колева е категорична, че съпругът й е бил убит, защото се противопоставил на разпорежданията и начините на работа на Филчев. "Той отказваше да му изпълни мокрите поръчки. Отказа да убие варненския апелативен прокурор Васил Миков. Тогава ми каза, че разговарял с Филчев: Как ще убием този човек, той има две деца, а Филчев отеърнал: "Какво от това?".

Освен за убийствата, вдовицата на убития прокурор настоява да се даде отговор и за "подхвърлянето на наркотици" на мъжа й, които, според нея, целели той да бъде дискредитиран.

В момента проверяваме изказванията на близките по случая, заяви от своя страна вицепремиерът и вътрешен министър Цветан Цветанов. Трябва да отпаднат всякакви съмнения на близките и евентуална възможност за укриване на доказателства, добави Цветанов след среща с посланика на САЩ Джеймс Уорлик.

Нанка Колева обясни, че мъжът й и бившият главен прокурор Никола Филчев били приятели и явно в съзнанието на бившия главен прокурор част от приятелството им била поръчката за ликвидирането на варненския прокурор Васил Миков.

Вдовицата заяви, че Колев е разполагал с разобличаваща информация за Филчев, с която можел да докаже, че бившият главен прокурор искал да убие Миков. Според нанка Колева това е и основната причина съпругът й да бъде убит.

Министър Цветанов уточни, че вчерашните му изказвания са били хипотеза за евентуално убийство на Колев. Тя може да е била свързана с бившия главен прокурор Никола Филчев заради това, което беше казано от съпругата на Колев, уточни Цветанов.

През 2001 г., докато беше жив, Николай Колев за пръв път отправи публични обвинения срещу Никола Филчев. Колев каза, че Филчев стои зад мокри поръчки, злоупотреба с власт. Дори съобщи, че Филчев е душевно болен. Малко по-късно Николай Колев бе арестуван. Имаше обвинения за притежаване на оръжия и наркотици. По-късно съдът го оправда и възстанови на работа, но бе убит. 8 години по-късно разследването все още тъпче на едно място.

Няма никакво обвинение към когото и да било, просто се проверяват всички възможни версии и хипотези за извършването или прикриването на едно от неразкритите престъпления, станали през последните 20 години, категоричен бе МВР шефът.

Не съществува никаква кампания от страна на посолството на САЩ срещу Никола Филчев, гарантира от своя страна посланик Джеймс Уорлик. „Ние очакваме да видим всички факти, които ще излязат наяве, за бившия главен прокурор", каза дипломатът.

В обществото не трябва да остава усещането, че правоохранителната система не работи по всяко едно убийство, което може да е свързано с по-сериозни хора в държавата от последните годни, каза шефът на МВР.

„Нормално е да видим каква е тази разработка, за която говори Никола Филчев, за съпричастността на прокурор Колев към наркотрафика", допълни вътрешният министър. Трябва да се види защо това не е проверено досега.

Днес няма отвличания, днес се разкриват поръчкови убийства, похвали се Цветан Цветанов. Предстои разкриването на още едно поръчково убийство за стар период от време.

„Две години и половина имахме 18 отвличания, а след 19-ото вие знаете какъв беше натискът върху ръководството на МВР за поредното случило се отвличане". Така отговори министърът на въпрос защо се повдига въпросът за убийство от преди десет години, по което Цветанов има отношение към миналия момент.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов